annonse

Seks personer i varetekt for å ha planlagt opptøyer: - Hadde pepperspay

Pågrepet
Pågrepet: Seks personer er pågrepet av politiet mistenkt for å ha planlagt opptøyer i Arendal sentrum torsdag kveld. (Foto: Tipser)

+ Seks personer ble torsdag pågrepet for å ha planlagt opptøyer under Arendalsuka. De skal avhøres fredag.

Jørund Flaa Arne Ingmar Eggen Øystein Bjerkestrand Silje Bratland Roksvåg

I forbindelse med Arendalsuka er seks personer pågrepet for forsøk på overtredelse av straffelovens paragraf 182, opplyser Agder politidistrikt i en pressemelding torsdag kveld.

- Personene som er pågrepet knyttes til miljøer som via sosiale medier har oppfordret til omfattende ordensforstyrrelser og voldelige handlinger under Arendals-uka, sier stabssjef i Agder politidistrikt, Morten Sjustøl.

SISTE: Jourhavende jurist Vanja Bruvoll opplyser fredag morgen til Agderposten at de seks fortsatt sitter i varetekt.

- De vil bli avhørt i løpet av dagen. Utover det har vi ingen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, sier hun. 

Det er foreløpig ikke gjort avhør av vitner på stedet.

- Vi forholder oss til de seks, og vår prioritering er å få avhørt dem nå i første omgang, sier Bruvoll fredag morgen.

Pepperspray

Politiet mener at personene som ble pågrepet torsdag kveld blant annet kan knyttes til besittelse av pepperspray. De seks pågrepne ble satt i arrest.

- Med pågripelsene mener politiet å ha forebygget omfattende ordensforstyrrelser mot arrangementet. Vi er i en tidlig fase og kan på nåværende tidspunkt ikke gi ytterligere informasjon, sa Sjustøl torsdag kveld.

Overfor Agderposten var stabssjefen da svært ordknapp. På direkte spørsmål om alder på de siktede ønsket han ikke å si noe. 

Agderposten: - Kan siktelsen bli utvidet til terrorparagrafen? 

- Vi er langt derifra, sier Sjustøl.

- Kan det bli aktuelt med fremstilling for varetektsfengsling?

- Vi er fortsatt i en tidlig fase av etterforskningen, jeg kan derfor ikke svare på det nå, svarte Sjustøl torsdag.

Pågrepet i 18.30-tiden

Operasjonsledelsen i Agder politidistrikt meldte om hendelsen klokken 19.47 torsdag kveld:

- Flere personer pågrepet i Arendal sentrum, mistenkt for brudd på Straffelovens §182. Ytterlig informasjon vil komme, skriver operasjonsleder.

Pågripelsen skjedde klokken 18.35 i nærheten av Stinta skole, like utenfor sentrum av Arendal. 

- Vi har ikke hørt noe fra politiet om dette. Det påvirker ikke skoledagen i morgen, sa enhetsleder Reidun Philmann ved Stinta skole til Agderposten torsdag.

Ordfører i Arendal, Robert Nordli (Ap), ønsket ikke å kommentere pågripelsene torsdag kveld.

Opptøyer

Straffelovens paragraf 182 omhandler opptøyer.

Paragrafens ordlyd er slik: 

Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som deltar i omfattende ordensforstyrrelser med forsett om å øve eller true med vold mot person eller skadeverk på eiendom, og som ikke etterkommer pålegg fra en offentlig myndighet om å fjerne seg fra et område.

Med bot eller fengsel inntil 3 år straffes den som har fremkalt eller ledet omfattende ordensforstyrrelser med forsett om å øve eller true med vold på person eller skadeverk på eiendom. Begår noen under opptøyene en straffbar handling som omfattes av forsettet, eller en straffbar handling mot en offentlig myndighet, gjelder i stedet maksimumsstraffen i dette straffebudet hvis det kan medføre en strengere straff enn bot eller fengsel inntil 3 år.

Filter Nyheter: - Venstreekstreme

I følge Filter Nyheter er det snakk om seks personer fra et venstreekstremt miljø som er pågrepet. 

- Etter det Filter Nyheter erfarer fryktet politiet at gruppen søkte voldelig sammenstøt med personer fra SIAN og Alliansen, som har stands under Arendalsuka, skriver de på Twitter. 

Antifascister oppfordret til aksjon

Agderposten har tidligere omtalt en gruppering som kaller seg Aktivistkomiteene i Trondheim, som har varslet aksjon under Arendalsuka

– Vi oppfordrer antifascister fra hele Norge og alle som er mot rasisme og bor i Arendal, til å bruke uka til å stoppe fascistene. Vær forsiktig, ta vare på hverandre, organisér dere - men våg å kjempe! Frykten er fascistenes våpen. Sammen kan vi feie dem vekk, skrev aksjonistene på Facebook for noen dager siden.

Filter Nyheter skriver at minst en av de pågrepne er tilknyttet den kommunistiske organisasjonen Tjen Folket

Alliansen hadde tidligere på ettermiddagen torsdag et arrangement ved Teaterplassen, foran 15 tilhørere. her var det stort oppbud av politifolk, ifølge Filter Nyheter, men det forløp uten hendelser. 

Nordfront: - Kjenner ikke til det

Det har også vært knyttet stor usikkerhet til hvorvidt den nasjonalsosialistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen ville komme til Arendalsuka. 

Organisasjonen ble nektet å ha stand under den politiske uken, men deres norske formann Haakon Forwald sa etterpå at de likevel ville komme. 

Tidligere denne uken ga organisasjonen kontrabeskjed og opplyste at de heller skulle reise til Finland.

Agderposten har i kveld vært i kontakt med en representant for organisasjonen.

- Vi kjenner ikke til dette, ring igjen om en halv time, sa vedkommende ved 20.10-tiden.

annonse