annonse

Rosita (20) opplever trakassering på jobb hver eneste dag

Får slibrige kommentarer
Får slibrige kommentarer: Rosita Bordignon (20) mener det ikke er alkohol, men menneskesynet som er hoved- problemet til at servitører fortsatt opplever seksuell trakassering på jobb. Her er hun på jobb under Arendalsuka på Madam Reiersen. (Foto: Elisabeth Grosvold)
Fortalte om arbeidsdagen
Fortalte om arbeidsdagen: Rosita Bordignon i samtale med debattleder Tiril Rustand Halvorsen på No. 9 Kaffe & Platebar under Arendalsuka. (Foto: Elisabeth Grosvold)
Utveksler erfaringer
Utveksler erfaringer: Kollegene Irene Marie Dæhlin, Rosita Bordignon og Jonas Bror Johnsen utveksler erfaringer og backer hverandre opp. (Foto: Elisabeth Grosvold)
Har innført retningslinjer
Har innført retningslinjer: Daglig leder ved Madam Reiersen, Marianne Kalleberg, har innført retningslinjer for seksuell trakassering. (Foto: Elisabeth Grosvold)

+ «Jeg må ta deg med hjem og straffe deg.» Det får Rosita Bordignon (20) høre når hun er på jobb på Madam Reiersen. Et år etter metoo opplever nesten hver femte kvinne seksuell trakassering i jobbsammenheng.

Marit Elisabeth Strand

– Jeg får ekle kommentarer på jobb hver eneste dag, fortalte Rosita Bordignon under en debatt om metoo i arbeidslivet på Arendalsuka.

Hun jobber på Madam Reiersen, og var invitert for å fortelle om livet som servitør anno 2018 – et år etter at metoo-bevegelsen startet.

– Jeg får kommentarer fra både kvinner og menn. Mennene er ekle, mens kvinnene er frekke, sier Bordignon.

Kvinner bruker blant annet ordet «servitøse» på en nedlatende måte.

– Er jeg litt sen med å levere varene, kommer menn med kommentarer som «Jeg må ta deg med hjem og straffe deg.»

Hun har også opplevd å bli klådd på.

– Det er ikke bare meg, men flere som opplever dette, understreker Bordignon.

Det bekreftes av en undersøkelse utført av Actis rusfeltets samarbeidsorgan og Kantar. Den viser at 17 prosent av kvinnene og 6 prosent av mennene ved landets arbeidsplasser har fått uønsket seksuell oppmerksomhet i forbindelse med alkoholbruk i jobbrelaterte situasjoner.

– Menneskesynet er problemet

Bordignon er opptatt av at det ikke er alkohol som er hovedproblemet til trakasseringen, men folks menneskesyn.

– Folk tenker at jeg blir betalt for å jobbe her, så da skal jeg bare smile og godta det, sier hun.

Restaurant Madam Reiersen i Pollen i Arendal er veldig populær, og betraktes som en «hotspot» under Arendalsuka. Her har de ansatte retningslinjer for seksuell trakassering – og for bruk av alkohol i jobbsammenheng.

– Det er jeg veldig glad for. Jeg trenger ikke gå via sjefen, men har myndighet til å gå rett bort til dørvakten og si ifra når en ubehagelig gjest skal bortvises, forteller Bordignon.

To ganger har kunder kommet tilbake dagen etter og bedt henne om unnskyldning for dårlig oppførsel.

Mangler fortsatt regler

Ifølge undersøkelsen har seks av ti arbeidsplasser fortsatt ikke nedfelte regler for bruk av alkohol i jobbsammenheng.

Samtidig mener hele 7 av 10 at enhver arbeidsplass bør ha tydelige regler for alkoholbruk i sosiale sammenkomster utenom vanlig arbeidstid.

3 av 10 mener at det ikke er greit at arbeidsgiver betaler for alkohol i jobbrelaterte situasjoner.

– Metoo-bevegelsen har vært en ordentlig øyeåpner, som vi trengte. Det er synd at flere bedrifter ikke har tatt dette innover seg. Jeg håper resultatene er langt mer oppløftende om et år, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO.

«Stengningspils» er forbudt

– Hos oss er det ikke lov med stengningspils, og vi har alltid en begrensning på antall enheter alkohol i jobbsammenheng.

Det forteller Ragnhild Dahl, konserndirektør for HR i Umoe – som har 9.000 ansatte og blant annet restaurantkjeden Fridays.

Der får de ansatte opplæring i reglene for hvordan man oppfører seg, ikke bare i forhold til kunder, men også mot hverandre, på første arbeidsdag.

– Vi opplever at reglene gir ansatte trygghet. Det trengs gode, trygge ledere for å skape en god kultur. Faren for ubehagelige situasjoner vil aldri forsvinne, så det er viktig at ledere vet hvordan de håndteres, sier Dahl.

– En god leder skal for eksempel ikke være redd for å be en ansatt reise hjem hvis vedkommende oppfører seg ufint. Det varmer mitt hjerte å høre Rosita Bordignons historie, som opplever at hun blir ivaretatt av ledelsen på jobben sin. Man skal aldri tåle verken verbale tilnærmelser eller å bli klådd på. Den ansatte er der for å gjøre en jobb, sier Trine Hammer, seniorinspektør i Arbeidstilsynet.

Daglig leder ved Madam Reiersen, Marianne Kalleberg, bruker god tid på å forberede arbeidstakere på hvordan de skal håndtere ubehagelige opplevelser.

– Vi snakker åpent med hverandre, og deler erfaringer. Alle skal føle at de har full backup, sier Kalleberg.

annonse