annonse

– Folk tror Sørlandet er et sted man reiser til for å dø

SØRLANDSDEBATT
SØRLANDSDEBATT: Harald Furre (t.v. ordfører i Kristiansand), Åshild Bruun-Gundersen (stortingsrepresentant for Frp), Kristin Øygarden (leder av PR og rådgivning i Kommunikasjonshuset Fundament), Eivind Ljøstad (sjefredaktør i Fædrelandsvennen) og Vibeke H. Ruud (HR-rådgiver i Dyreparken). (Foto: Inger Stavelin)
F.v.
SØRLANDSDEBATT: Harald Furre (ordfører i Kristiansand kommune), Åshild Bruun-Gundersen (stortingsrepr., Frp) og Kristin Øygarden (leder av PR og rådgivning, Kommunikasjonshuset Fundament). (Foto: )

+ – De som disser oss for å flytte til Sørlandet, tror det er et Florida: Et sted man enten reiser til for å feriere eller for å dø.

Inger Stavelin

«Hva er Sørlandet kjent for?» var spørsmålet Næringsforeningen i Kristiansandsregionen stilte om bord i mediebåten torsdag.

De fem som svarte, var enige om at bildet av det treige, kristenkonservative og selvpiskende Sørlandet er mye av en myte. Eller i alle fall bare en liten del av bildet.

Ke får du for det?

Men både Vibeke H. Ruud (HR-rådgiver i Dyreparken) og Kristin Øygarden (leder av PR og rådgivning, i Kommunikasjonshuset Fundament) hadde opplevd hoderisting da de fortalte at de skulle flytte til Sørlandet.

– «Ke får du for det? Vandrepokalen?» siterte Øygarden, som flyttet fra Bergen.

Florida og California

– De som disser oss for å flytte til Sørlandet, tror det er et Florida: Et sted man reiser til for å ferie eller for å trekke seg tilbake for å dø. Men egentlig er det et California: Teknologi, Skandinavias største strandfest, et levende kulturmiljø og masse eksport. Den historien må vi bli flinkere til lå å fortelle! fortsatte hun.

Det var panelet veldig enig om. Sørlendingene må fortelle de historiene som gjør oss stolte av og glade i regionen vår.

Selvbyggende myte

– Jeg håper at Arendalsuka kan bidra til at Sørlandet slutter å dyrke den selvbyggende myten om treghet, og i stedet er stolt av det som skjer her. Det er blitt enormt mye bedre enn forrige gang jeg bodde på Sørlandet! sa sjefredaktør i Fædrelandsvennen Eivind Ljøstad.

PR-damen Øygarden ville gjerne at mediene tok mer ansvar for å få fram de gode historiene som Sørlandet burde være kjent for i hele landet.

Redaktøren parerte: – Det er ikke et kjerneområde for oss å «vise fram Sørlandet». Det får kommunikasjonsbyråene ta seg av, hvis de vil. Men vi skal beskrive hva som skjer og hvordan regionen utvikler seg, lovet han.

Politikere har ekstra ansvar

Stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen (Frp) mente at det er alle sørlendingers ansvar å få fram det Sørlandet bør være kjent for.

– Men vi politikere har et ekstra ansvar. Vi må først vise statsråder, statssekretærer og nasjonale myndigheter det vi er gode på, og så fortelle om utfordringer vi har. Hvis vi bare er opptatt av at alt står dårlig til og at vi ikke klarer oss selv, er det den historien de vil ta med seg, påpekte hun.

Som eksempel brukte hun et bedriftsbesøk på Foamrox, som hun nylig har tatt med samferdselsministerens statssekretær på.

– Hvis de lykkes, kan en gründerbedrift fra Arendal revolusjonere hele veibransjen i Norge. Det er slike historier vi politikere må bli enda flinkere til å fortelle, sa hun.

Hun pekte på flere suksesshistorier, blant annet Norges beste eksportbedrift 3B Fiberglass, som ligger i Birkeland, og det omfattende samarbeidet Sørlandskommunene og Universitet i Agder har innenfor teknologi i eldreomsorgen.

Arendalsuka den beste storyen

Møteleder Roar V. Osmundsen utfordret redaktøren til å oppsummere: Hva er den gode storyen om Sørlandet?

– Akkurat nå er det Arendalsuka, som er et utrolig, vanvittig arrangement som er skapt her på Sørlandet. Når den uka er over, er en del av historien om Sørlandet at det et bra sted å bo klimamessig, det er nært både Oslo og Europa, og i enkelte bransjer er det mange attraktive arbeidsplasser, svarte han, og tilføyde:

Størst effekt

– Men det er én viktig ting Sørlandet virkelig mangler: et godt fotballag. Det er det som har størst effekt for å bygge stolthet for en region.

Bruun-Gundersen snapper øyeblikkelig ballen:

– Vi har veldig bra håndballag!

– Dessverre, det hjelper ikke, sier Ljøstad.

– Vi har elitelag både på dame og herresida i håndball. Var vi ikke enige om å snakke fram det vi er gode på? sier Bruun-Gundersen.

– Men fotball er raskeste veien, mente Ljøstad.

inger.stavelin@agderposten.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse