annonse

Arrangerte fiktiv rettssak om deling av nakenbilde. Slik ble dommen

BEROLIGET
BEROLIGET: Fornærmede, spilt av UiA-student Marthe Markussen, blir beroliget av sin bistandsadvokat, spilt av Mette Yvonne Larsen. Til venstre aktor, spilt av Tomasz Edsberg. (Foto: )
SKYLDIG
SKYLDIG: Flertallet blant publikum mente den tiltalte 21-åringen som hadde lagt ut et bilde av en ung kvinne som utførte oralsex på kjæresten sin, var skyldig i å ha krenket den da 17 år gamle jentas fred. (Foto: ELISABETH GROSVOLD)
LESTE AGDERPOSTEN
LESTE AGDERPOSTEN: Forsvarer, spilt av advokat Berit Reiss-Andersen leste opp torsdagens Agderposten og dommen over en 17-åring som slipper fengselsstraff etter å ha spredd nakenbilde av en klassevenninne. Til høyre «tiltalt» spilt av Håkon Henriksen, student ved UiA. (Foto: )
BEROLIGET
BEROLIGET: Fornærmede, spilt av UiA-student Marthe Markussen, blir beroliget av sin bistandsadvokat, spilt av Mette Yvonne Larsen. Til venstre aktor, spilt av Tomasz Edsberg. (Foto: )
DØMTE
DØMTE: Tingrettsdommer Monika Haugedal, sammen med sine domsmenn, T.v. Merete Smith, generalsekretær i Advokatforeningen, og advokat Leif Oscar Olsen. (Foto: )
VITNET
VITNET: Marthe Markussen spilte meget overbevisende fornærmet kvinne som hadde fått spredt krenkende bilde av seg. Til venstre tiltalte og hans forsvarer. (Foto: )
LÆRTE MYE
LÆRTE MYE: Kusinene Sara Justine Duesund Svendsen (13) og Anna Pauline Topland Duesund (14) fulgte rettssaken sammen og var overrasket over mye retten krever for at noen kan kalles krenket. (Foto: )
Politikerne
Politikerne: F.v. Ragnhild Forsberg, UV, Freddy Øvstegård, SV, Maria Aasen-Svendsrud, Ap og Guro angel Gimse, H. (Foto: )
3 av 4 har delt naken-bilder av seg selv på nett

+ Den som sprer et bilde av ei jente mens hun utfører oralsex på kjæresten sin, i sosiale medier, må dømmes mente flertallet som fulgte den fiktive rettssaken til Advokatforeningen torsdag. Publikum mente det var nok med 90 timers samfunnsstraff.

Anne Gro Ballestad

For tredje gang arrangerte Advokatforeningen en fiktiv rettssak under Arendalsuka. Denne gang handlet saken om deling av bilder med seksualisert innhold.

Handlingen er reell. Den virkelige rettssaken fant sted i fjor og der ble den tiltalte dømt til 75 dagers fengsel.

En 21-åring sto tiltalt for å ha lagt ut en bilde som han fikk av en venn.

Denne vennen hadde tatt bilde av kjæresten sin mens hun sugde ham. Bildet var tatt med blits og man så kjæresten ovenfra, men litt av bakhodet, pannen og nesen på jenta.

På Facebook

Bildet ble sendt til vennen på Snap. Vennen la så bildet ut på sin kamerats, altså han som fikk utført oralsex, Facebokvegg.

Jenta som utførte oralsexen, var under 18 år da bildet ble tatt. Hun hevdet i retten at hun ikke var klar over at kjæresten tok bilde av henne, til tross for at han brukte blits.

21-åringen som sto tiltalt, var opptatt med å spille på data da han mottok Snapchat’en fra sin kamerat.

Studerte ikke bildet

Han sa i retten at han ikke la så nøye merke til hvem som var på bildet, men la det ut på Facebook som en hevn mot vennen som hadde lagt ut et bilde av ham selv da han lå over klosettet og kastet opp.

Tiltalte forklarte at han hadde fjernet bildet etter bare 5 minutter, men det var nok til at flere hadde sett det og at bildet ble spredd og snakket om på det lille tettstedet de involverte bodde.

Barn til man er 18 år

Et punkt i tiltalen gikk på at jenta var 17 år da bildet ble tatt, og etter norsk lov anses man som barn inntil man er 18 år. Altså høyere enn den seksuelle lavalder.

Tiltalte fortalte at han hadde hatt store problemer etter bildedelingen. Han studerte til lege, men hadde strøket til eksamen. Om han ble dømt, ville han måtte avbryte studiene fordi en lege trenger utvidet vandelsattest.

Ekskjæresten vedtok bot

Fornærmedes tidligere kjæreste som tok bildet, hadde tidligere vedtatt en bot for å ha tatt det krenkende fotoet.

Aktor, spilt av advokat Tomasz Edsberg, la ned påstand om 90 dagers ubetinget fengsel, mens bistandsadvokat, spilt av Mette Yvonne Larsen, mente tiltalte burde ilegges en erstatning på minimum 50.000 kroner i oppreisning til fornærmede.

Forsvarer, spilt av Berit Reiss-Andersen, pekte på den ferske undersøkelsen som viser at 3 av 4 ungdommer har delt seksualiserte bilder på nett, og at hele 63 prosent av dem ikke angrer.

Ingen tvil om krenking

– Det er ingen tvil om at tiltalte delte bildet og at delingen kan krenke fornærmede. Men delte tiltalte bildet med vilje for å krenke henne? spurte Reiss-Andersen, som mente dette verken var elegant eller morsom humor.

Hun mente tiltalte burde frifinnes, subsidiært dømmes på mildeste måte.

Det var det siste den fullsatte Bankettsalen i Arendal gamle rådhus gjorde.

Flertallet mente tiltalte var skyldig, samtidig som et noe mindre flertall mente det holdt med 90 timers samfunnsstraff. Men det var også en del som mente at han burde dømmes etter aktors påstand, til 90 dagers ubetinget fengsel.

– Vil ikke ha mange slike

Politikerne som var invitert til den fiktive rettssaken, var enige om at de ikke ønsket mange slike saker i rettssalene.

– Få slike saker anmeldes, og vi må ikke få mange slike saker, sa Guro Angell Gimse, H, som sitter i Stortingets justiskomité.

Med det mente hun at dommer må ha en så avskrekkende effekt, at det blir slutt på bildedeling.

Det gjør også Maria Aasen-Svendsrud, Ap, som er glad for at Stortinget nå er enige om å skjerpe straffen i slike saker.

Freddy Øvstegård, SV, mente dagens lovverk ikke gir godt nok vern.

Ragnhild Forsverg, UV, syntes det var utrolig å høre forsvarer si at slik bildedeling er en del av dagens ungdomskultur.

– Er vi virkelig der? spurte hun.

Også Gimse påpekte hvor vanskelig det er å bevise at en person har blitt krenket.

annonse