annonse

Politiker fra Sverigedemokratarna om innvandring: – Et helt annet debattklima i Norge

Anne Grosvold ledet debatten om innvandring, og SDs Aron Emilsson fikk et møte med et annet debattklima enn i hjemlandet. Videre f.v.
ANNERLEDES: Tor Mikkel Wara (Frp), Raymond Johansen (Ap), Ingjerd Schou (H) og Audun Lysbakken (SV). (Foto: Elisabeth Grosvold)
HENTER INSPIRASJON
HENTER INSPIRASJON: Aron Emilsson forttalte etter debatten med Anne Grosvold som leder, at Sverigedemokratarna ikke har noe formalisert samarbeid med Tor Mikkel Wara og Frp, men at de er veldig inspirert av sitt norske samarbeidsparti. (Foto: Elisabeth Grosvold)
Sverigedemokraterna

+ Sverigedemokratarnas Aron Emilsson stilte til innvandringsdebatt og fant et debattklima med kompromissvilje og små uenigheter.

Tore Ellingsen

Det omstridte innvandringskritiske partiet kan bli Sveriges største ved riksdagsvalget om tre uker, og onsdag deltok Aron Emilsson (28), partiets kulturpolitiske talsperson, i debatten om innvandringens utfordringer og muligheter.

I møte med justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp), byrådsleder Raymond Johansen (Ap), stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) og partileder Audun Lysbakken (SV), møtte han et helt annet debattklima om innvandring og integrering enn i hjemlandet.

– Er det store forskjeller, spør Agderposten Emilsson etter debatten.

– Ja, uten tvil. Jeg er imponert over og har respekt for det norske politiske debattklimaet. Det er et klima med kompromissvilje, og selv om man er uenig, så har man – unnskyld uttrykket – små – uenigheter i forhold til den svenske debatten. Der har vi ikke på årevis kunnet diskutere volumet på innvandringen, eller hvordan integreringspolitikken skal se ut. Det har vært tabubelagt, det har ikke vært mulig å snakke om disse spørsmålene, hevder Emilsson.

Har skadet innvandrere

Han mener det har skadet innvandrere som har kommet til Sverige og bygget opp et liv med utdanning og arbeid, og som nå, ifølge Emilsson, dras med blant dem som står for organisert kriminalitet.

Debattleder Anne Grosvold spurte om ikke Sverigedemokraterna i takt med økende oppslutning og et spennende valg som nærmer seg, har dempet retorikken i deres viktigste sak, innvandringspolitikken. Hun trakk frem flere eksempler på tidligere uttalelser fra partileder Jimmie Åkesson, som Emilsson mente enten ikke var sagt, eller løsrevet fra sammenhengen.

Han hadde flere forklaringer på partiets enorme fremgang på kort tid.

– Det er ikke en høyre/venstre motsetning lenger, det er en liberal internasjonal linje og en nasjonal, tradisjonistisk linje. Våre velgere ønsker trygghet og respekt for våre nasjonale tradisjoner. Og vi mener det er til alles beste, ikke minst flyktningene selv, at det stilles krav om å lære språket, få utdanning og komme i jobb, sa Emilsson.

Han kommenterte også ledighetstallene som viser ni prosents ledighet blant innvandrere i Norge, mens den er på 20 prosent i Sverige.

De voldsomme bilbrannene som har herjet Sverige, ble naturlig nok et starttema i debatten, men Emilsson var forsiktig med å trekke for bastante konklusjoner før brannene er ferdig etterforsket.

Brannene blir valgkamptema

Det er ventet at brannene vil bli tema i valgkampen og trolig også gi ytterligere økt oppslutning om SD.

Tor Mikkel Wara var rask med å slå fast at det ikke er «svenske tilstander» i Norge, og det er for øvrig et uttrykk som panelets norske deltakere ikke ønsket å bruke.

– Sverige er land med solid økonomi og lav arbeidsledighet, påpekte Raymond Johansen.

Han er byrådsleder i en by hvor en tredel av innbyggerne har en eller begge foreldre med opphav i et annet land enn Norge.

Han mente regjeringen er mest opptatt av å fortelle hvor mange de har fått ut av landet, og ikke like mye om hvordan det skal gjøres best mulig for å integrere de som faktisk for opphold.

– Og når Wara skryter av hvor få asylsøkere det kommer, får han heller takke Erdogan og Italia, sa Johansen.

Men selv om det ble noe høylytt mellom Johansen og Lysbakken på den ene siden og Wara på den andre, var det nok som Aron Emilsson registrerte, en forholdsvis liten uenighet.

Raymond Johansen mente det kokte ned til hvor mange kvoteflyktninger vi skal ta imot.

Ifølge Emilsson vegrer de svenske politikerne seg for å tallfeste hvor mange kvoteflyktninger de vil ta imot, men SD mener 5.000 er passelig. Norge tar imot noe over 2.000.

– Jobber for demokratiet

Aron Emilsson syntes det var veldig morsomt å bli invitert til Arendalsuka.

– Jeg gleder meg over det. Jeg er ansvarlig for nordisk samarbeid og nordiske spørsmål i mitt parti, og nå ser jeg fra et norsk perspektiv hvordan interessen er for det svenske valget, og hvordan man jobber for demokratiet og en politisk møteplass som Arendalsuka, sa han til Agderposten.

Han hadde ikke rukket å se så mye av byen og arrangementene, men var klar over at den norske avleggeren har sin inspirasjon fra Almedalsveckan.

– Jeg gleder meg over at Almedalsveckan kan spres hit til Arendal og til Folkemødet på Bornholm. Vi trenger slike arenaer hvor vi som politikere møter velgere, næringsliv, interesseforeninger og mange andre, i direkte kontakt. Dette er et veldig bra demokratisk torg for det demokratiske samfunnet, mente SD-politikeren som sin unge alder til tross, allerede har en periode bak seg i Riksdagen.

Han sto ved siden av Tor Mikkel Wara under debatten og påvirkes og eventuelt inspireres SD av Frp i Norge, selv om de to partiene har ulikt opphav og historie, men har ulike grader av innvandringskritikk og høyrepopulisme felles?

– Vi har ikke noe formalisert samarbeid med Frp. Men på det uformelle planet, utveksler vi erfaringer og vi prater sammen, blant annet i Nordisk råd. Så sent som i forrige uke var jeg vert for et sommermøte med våre samarbeidspartier som for eksempel Dansk Folkeparti, og vi ser hvordan de forhandlet både med høyre- og venstre siden i Danmark, fortalte Emilsson.

Han mener de henter inspirasjon fra dem som har regjeringserfaring, som Frp, og fra Dansk Folkeparti som påvirket regjeringsforhandlingene.

Valget tror han blir svært jevnt, med en noe kaotisk situasjon etterpå.

– Men vi er beredt til å snakke med alle partier, så får vi se hvordan de øvrige svenske politikerne stiler seg til det, sa Aron Emilsson.

toel@agderposten.no

annonse