annonse

Dukker klare for vinterfestival

SNART KLARE
SNART KLARE: Camilla Lorentsen, prinsesse, katten, Krullig med store ører, den sykekongen og frosken i Arendal figur- og dukketeater. (Foto: Irene Hegge Guttormsen)
PÅ VEGGEN
PÅ VEGGEN: Drage, lege, gammel dame, heks og dukkefører Camilla som kom inn i dukkemiljøet for et halvt år siden. (Foto: Irene Hegge Guttormsen)

+ På to små rom over biblioteket får dukker et liv. Snart skal dukkegjengen ut til folket på eventyr.

Irene Hegge Guttormsen

Arendal figur- og dukketeater hadde sin begynnelse på 1960-tallet da Ute de Lange Nilsen Scharf og Liv Nergård satte opp et par forestillinger i forbindelse med Forum-festivalen.

Liv flyttet, og Ute fortsatte. Nå er 86-åringen i ferd med å gi arven videre.

– Dukkeføringen er vesentlig. Du må føre dukkene så de får et uttrykk, sier hun.

Levende dukke

Ute de Lange Nilsen Scharf tar Krullig i armene sine og prater til ham.

Hun gjør dukken så levende at både undertegnede og Camilla Lorentsen som er ganske fersk i faget, må le.

Jo, Krullig lever, han.

Sammen med en syk konge, en søt prinsesse, heks, drage, frosk, katt og en gammel dame skal Krullig lage liv på flere forstillinger under Arendal vinterfestival.

– Kongen har mistet livsgleden. Prinsessen vil finne igjen gleden, og vi blir med henne på den ferden. Det viser seg at en heks har stjålet gleden fra kongen, sier de to damene og viser meg alle dukkene.

Verksted

De blir til i naborommet.

Først lages ansikter av leire, så limes papir på for å skape selve dukken som så føres av svartkledde personer på scenen.

Tilskuerne kan se både dukker og mennesker, men «kluet» er å gjøre figurene så elevene at barna og andre som ser på, ikke tenker over menneskene bak.

Med på laget er også Meggie van Kaam, Natasa Masic, Kirsten Hirte Milkereit, Jürgen Milkereit, Torunn L. Didriksen, Bjørg Lauvrak, og Helene Rypestøl. Signe Line Lundstrøm bidrar også.

annonse