annonse

Nyoppstartet bryggeri: Satser på tradisjonsøl med røtter i Setesdal

STARTET BRYGGERI
STARTET BRYGGERI: Her er Torkjel Austad på Hovden og holder foredrag om gamle øltradisjoner i Norge. (Foto: Privat)
SMAKEN AV NORGE
SMAKEN AV NORGE: Bygland Bryggeri AS satser på tradisjonelt norsk øl brygget med einerlåg og norsk urgjær (kveik). (Foto: Privat)
ØLETIKETTEN
ØLETIKETTEN: Ordet «sveipende» er setesdalsdialekt og betyr en enslig, ugift mann, over 30 år. (Foto: Privat)

+ Torkjel Austad (38) og Aleksandr Likhachev (27) har startet opp bryggeriet Bygland Bryggeri AS. De debuterer med gårdsølet «Sveikadden».

  • Ingmar Brokka Rike

Bygland Bryggeri AS er et nyetablert nomadebryggeri basert i Oslo, men med røtter i Setesdal. Bryggeriet ble etablert av Torkjel Austad og Aleksandr Likhachev sommeren 2017.

Bryggeriet debuterer med «Sveikadden» hvor første batch blir på 1800 flasker (600 liter). Det skal brygges hos EGO Brygghus i Fredrikstad i februar 2018.

Brygging i dalen

Ordet «sveikadde» er setesdalsdialekt og betyr en enslig, ugift mann, over 30 år.

– Vi har hatt en tanke om dette en stund – og skape noe ut av de øltradisjonene som finnes i Setesdal og Norge. I gamle dager brygget man på hver eneste gård her oppi dalen. Nå vet jeg bare om en som fremdeles brygger på gamlemåten, forteller Torkjel Austad som har begge foreldrene fra Setesdal.

I samtale med Gulating

Nå jobber Bygland Bryggeri As med å få på plass avtaler for distribusjon av gårdsølet. Austad forteller at de har vært i samtaler med blant annet Gulating Brennåsen og Gulating Arendal.

– Vi lager oppskrifter hjemme basert på norske tradisjonsoppskrifter for øl. Vi satser på tradisjonelt norsk øl brygget med einerlåg og norsk urgjær (kveik), forteller han.

Bygg og land

Logoen til det nyoppstartede bryggeriet er av en tradisjonell ølbolle, med setesdalsfarger. Bryggerinavnet har en dobbelt betydning.

– Navnet Bygland kommer av bygg og land, så det var et sted man tydeligvis dyrket bygg. Øl lages hovedsakelig av byggmalt, forteller Austad.

ingmar@agderposten.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.