annonse

Tre av fire vil ha bot for hundebæsj

PÅ TUR
PÅ TUR: Når Hellen Katrin Bjellerås er ute med hunden sin, har hun alltid hundepose med. Og hun bruker den. Ikke noe irriterer hundevennen mer enn de hundeeierne som gir blaffen i å plukke opp etter sin firbeinte venn. (Foto: )

+ Som 75 prosent av alle austegder, mener Hellen Katrin Bjellerås fra Grimstad at det burde innføres bot for hundeeiere som dropper å ta opp møkka etter sin firebente venn.

  • Stein Larsen

Selv om hun selv har hund, er det ikke noe som irriterer henne så mye som hundemøkk i bygatene.

– Det er jo snakk om folkeskikk slik jeg ser det, sier hun til Agderposten.

Grimstad-kvinnen har selv jobbet hardt for å minske problemet i hjembyen. Hun ba kommunen om flere søppelkasser for hundeposer og er aktiv med å ta opp etter andre og påvirke hundevenner til å rydde etter sin hund.

– Kommunen så det dessverre ikke som sin oppgave å sette opp flere søppelkasser. Saken var helt oppe i teknisk utvalg. Det synes jeg er synd, for det hadde sikkert hjulpet litt på problemet, mener hun.

Vil ha bot

I en Infact-undersøkelse Agderposten har gjennomført er det klart flertall for å innføre bot for hundeeiere som ikke tar opp etter hunden sin.

Så mange som 75,2 prosent av de spurte mener det bør innføres bøter for dem som ikke tar opp etter hunden sin. Undersøkelsen viser videre at oppfatningen av dette er det samme uansett kjønn, bosted eller politisk tilhørighet.

Folket er nemlig svært så samstemte. Riktignok er kvinner litt mer tolerante enn menn. 76,7 prosent av alle menn mener en bot er på sin plass, mot 73,7 av kvinnene.

Byvedtektene

Selv om Bjellerås medgir at det vil være vanskelig å håndheve en trussel om bot, tror hun det vil ha noe for seg.

– Dette kunne vært tatt med i byvedtektene, slik at det var forankret et sted. Selvsagt er dette folks eget ansvar, men det fungerer jo ikke. Har man det som en lov, hvor et brudd kan få følger, er det lettere å påvirke folk til å ta opp etter sin hund, mener hun.

En gjennomgang Agderposten har foretatt i alle fylkets kommuner, viser at ingen av dem har hundebæsj nevnt i vedtektene.

– Det blir jo et spørsmål om en rettesnor for å oppdra folk. Jeg kan jo ikke se for meg at politiet har tid til å håndheve dette. Men poenget er at man vet det er ulovlig. Det kan hjelpe, mener hun.

– Over alt

– Er det mye hundebæsj i gatene?

– Ja jeg synes det er litt over alt. Det ligger på fortau og i kommunale blomsterbed. Det tar seg jo ikke ut. Nå går jeg en del tur i lysløypa med hund. Der er det faktisk ganske bra, sier hun.

Selv bruker hun alltid hundepose når hun er ute med hunden.

– Ja. For meg er det helt naturlig. Og er det ikke dunker tilgjengelig, tar jeg det med eller kaster det i den første dunken jeg ser. Men jeg synes som sagt kommunen kunne ha satt opp noen dunker rundt om i byen til dette formålet. Da kunne mye vært unngått, tror hun.

– Tar du opp etter andre også?

– Faktisk ja. Spesielt rundt Biodden der jeg bor. For jeg synes det er så ekkelt med all denne møkken, sier hun.

Bjellerås illustrerer problemet i nabolaget slik.

– Det var en hundeeier der som aldri tok opp etter hunden sin. Jeg sa det til henne og at jeg gikk og plukket opp. Svaret var at hun kunne betale for hundepostene jeg hadde brukt. Det var ikke problemet, svarte jeg. Poenget er at du skal ta opp selv. Det sier vel sitt. Mange gir blaffen, sier hun.

Ikke kommunal oppgave

Agderposten har tidligere konfrontert bygartner Ove Bach i Grimstad om søppelkasseønsket til hundefolket.

Han viser til vedtaket i teknisk utvalg, og mener med det at debatten rundt dette er lagt død.

– Politikerne har bestemt at det ikke er en kommunal oppgave å henge opp søppelkasser for hundeposer. Det er hundeeiernes ansvar å ta dette med seg. Så jeg tror nok ikke det kommer opp noen flere søppelkasser for dette, sier han til Agderposten.

Flere søppeldunker

Likevel kommer det flere søppelkasser.

– Det har vært noen henvendelser ja, blant annet fra Biodden Vel. I forbindelse med byparken og en oppgradering i sentrum vil de nå komme flere og bedre søppeldunker i Grimstad, forteller fungerende ordfører Per Svenningsen til Agderposten.

Han sier de har merket seg ønskene.

– Vi har jo hatt dette oppe noen ganger. Men nå kommer de altså, så håper vi det hjelper, sier han.

Svenningsen kan ikke se for seg at bøter vil la seg håndheve.

– Nei, og politiet har vel mer enn nok annet å gjøre om man tenker at de skal håndheve dette, sier han.

Svenningsen mener bæsjen ikke representerer et kjempeproblem i hjembyen og håper derfor at flere dunker til avfallet skal avhjelpe det problemet som måtte være.

- Ikke behov

Bygartner Jann Nilsen i Arendal tror det kan bli vanskelig å håndheve en bæsjebot.

Nilsen sier de ikke opplever hundebæsj som et stort problem. Skulle det bli det ser han for seg at byens parkeringsvakter kan få et eventuelt bøteansvar.

– Det er slik i dag at de har anledning til å skrive bøter til folk som kaster søppel, så muligheten er der. Men det finnes ikke noen lov som tilsier de kan det, understreker han.

Nilsen ser heller ikke for seg bøtelegging i nær fremtid.

– Vi opplever ikke hundebæsj som noe stort problem. Vi opplever heller at hundeeierne er flinke til å ta opp etter hundene sine. Selvsagt er den noen som ikke gjør det, men ikke så mange som kan skulle tro, forteller han.

Det betyr ikke at det ikke er hunder gatelangs i byen. Men kommunen har vært nøye på å legge til rette for at hundeeierne skal få kastet sine poser.

– Vi har en rekke søppelkasser rundt i sentrum, så det er rikelig med muligheter for hundeeierne til å bli kvitt hundeposene, sier han.

Kommunen sørger dessuten for at de blir tømt jevnlig, slik at de ikke renner over.

– I sommer tømmes de daglig, sier han.

Jann Nilsen håper hundeeierne fortsetter å bruke dunkene og slik holde problemet på det lave nivået det er nå.

– Holdninger er veien å gå, tror jeg, sier han.