annonse

Følg krigsutbruddet fra time til time

PÅ TORVET
PÅ TORVET: Tyske tropper på Torvet i Arendal.

Her kan du følge krigsutbruddet for 75 år siden fra time til time.

  • Stein Gauslaa
Bjørn Atle Eide

Dagen for krigsutbruddet er 9. april, men i Lillesand stifter de bekjentskap med overfallet allerede dagen før, 8. april. Klokken 12 den 8. april tikker den første alarmerende meldingen inn. Følg med i live-vinduet over (desktopbrukere), eller under (mobilbrukere) - scroll nedover! (For enkelte iPhone-brukere bør mobilen legges sidelengs for å se innholdet)

Live Blog Da krigen kom til Aust-Agder
 

Dette er situasjonen

Norge tror i det lengste det er mulig å unngå det som skal bli en storkrig, etter Hitlers anneksjon av Sudetområdet i Tsjekkoslovakia, hans Anschluss med Østerrike og direkte utløst 1. september 1939 av Nazi-Tysklands angrep på Polen.

De første signalene om det motsatte skjer med Altmark-affæren i Jøssingfjord i februar 1940, da det tyske troppetransportskipet «Altmark» 14. februar tvinges inn i fjorden i Sokndal av den britiske jageren «Cossack» og 299 britiske sjøfolk, som er fanger ombord, blir befridd.

En skandale i tyskernes øyne og ett av de første militære og politiske tilbakeslag for Hitler-Tyskland under annen verdenskrig. Hitler raser, gremmes over svak tysk motstand og ingen engelske tap.

Dermed retter Tyskland i februar 1940 sine rasende øyne mot Norge, som man tidligere har ansett som et unødvendig angrepsmål – tyske stridskrefter er jo opptatt helt andre steder enn i nord.

Da blir generaloberst Nikolaus von Falkenhorst – etter press fra Føreren – bedt om å forberede operasjon Weserübung, angrepet på Danmark og Norge. Arbeidet blir raskt planlagt og forberedt.

Sikre etterretningsopplysninger i Berlin om tyske skip og tropper utstyrt og ment for Norge de første dagene i april, ignoreres av den norske regjering eller kommer ikke frem.

Det tyske angrepet på Norge har fått forskjellige kodenavn, etter byene som skal besettes først. I Sør-Norge har Oslo kodenavnet «Oldenburg», Kristiansand «Karlshafen» og Arendal kodenavnet «Altona».

Like intetanende som resten av Norge er sørlendingene – bortsett fra i Lillesand, hvor Norge ved senere politimester Nils Onsrud får den aller første befatning med krigen.

Følg begivenhetene fra time til time i vår live-sending i vinduet over!

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.