annonse

Marianne dømte seg selv til et lettere liv

LØPER LETTERE
LØPER LETTERE: Både kampene og livet er blitt lettere og gøyere for Marianne Olsen som har klart å endre livsstilen og kvittet seg med 20 kilo de siste to årene. Den erfarne dommeren trener daglig og satser for å få dømme i stadig høyere serier.
Fem råd for livsstilsendring

+ Marianne Olsen elsket å dra på seg dommertrøya, men var lei av å være så tung. En krise ble starten på et lettere liv, og nå satser hun mot høyere divisjoner.

Liv Ekeberg

– I min verden har du ikke tapt før du har gitt opp. Du må tåle å gå på trynet. De fleste som har oppnådd noe, har feilet mange, mange ganger på veien, sier Marianne Olsen.

Gjennom de siste 12 årene har hun dømt 88 kamper og tre turneringer. I forrige sesong var hun hoveddommer i 3. divisjon damer og linjedommer i 5. divisjon herrer. Men selv om Marianne er et kjent fjes med dommerfløyta, er det en del som ikke kjenner henne igjen.

For borte er den blide, men ganske overvektige dommer-dama med langt hår. Foran oss på Prana Kafé sitter en like blid, men mer veltrent og sterkere dame med kort-kort sveis og masse energi.

LES OGSÅ: Dommer (15) i Blåveiscupen roser foreldrene på sidelinjen

36-åringen har på 24 måneder kvittet seg med 20 kilo, og økt treningsdosene slik at en del av fettet ikke bare er slanket bort, men omdannet til muskler. Og viktigst; hun har endret livsstilen sin. Så hva skjedde?

En krise og en oppussing

– Som de fleste overvektige hadde jeg jo prøvd mange ulike kurer gjennom årene. I perioder tok jeg av meg, men så sneik kiloene seg på igjen fordi jeg ikke fant den oppskriften som funket for meg over tid. Hvordan jeg klarte å henge med på banen? Jeg likte meg godt på midtstreken, kan du si, smiler Marianne.

OM SPREKK
OM SPREKK: «Om du punkterer på ett hjul, trenger du ikke stikke hull på de tre andre». Det er et bilde på at du ikke må gi opp selv om du har gått på en sprekk, sier Marianne. Foto: LIV EKEBERG

Endringen til et lettere og bedre dommerliv startet faktisk med en livskrise. Marianne forteller åpent at samlivsbruddet fikk i gang livsstilsendringen.

– Det, og at jeg pusset opp kjøkkenet. Da måtte jeg klare meg uten komfyr og kjøleskap noen uker, og da ble jeg drittlei ferdigmat, kan du si, smiler Marianne.

Hun bestemte seg for at usunn mat var lik «rødt kort», og gjorde avtale med seg selv:

– Jeg tok tilbake lørdagen, sier hun når vi spør hvilke grep som har gitt så store resultater.

Godteri og «kosemat» tilhører helga. Men hun er ikke fanatisk. For å klare og holde på en varig og sunn livsstil over tid, er det viktig å unne seg både godt drikke og snacks til fotballkampene på tv-en lørdag, mener Marianne,

– Når jeg spiser godteri, har jeg alltid god samvittighet – ellers er det jo ingen vits! Men å «huet med seg» er utrolig viktig når du skal gå ned i vekt, spesielt hvis du skal gjøre det på egen hånd. Jeg har lest veldig mye om kosthold. Og selvsagt har jeg hatt noen sprekker. Men da har jeg sagt til meg selv: «Selv om du punkterer på ett dekk, trenger du ikke stikke hull på de tre andre!» Jeg er flink til å ikke ta med sjokolade hjem fra butikken, og hvis jeg får veldig lyst på noe, sier jeg til meg selv «Ikke nå, men på lørdag!».

Blodsmak i munnen

En viktig del av dommerens nye livsstil er også treningssenteret i Arendal, der hun har funnet et miljø hun stortrives i. Akkurat nå går det mest i harde intervalløkter for å forbered seg best mulig til sprinttesten for dommerne 26. mars. Åtte runder på 400-metersbanen med intervaller. Bare tanken gir blodsmak i munnen.

– Men jeg elsker å trene. Det blir stort sett to styrkeøkter og fem løpeøkter i uka, forteller Marianne.

– Så sant jeg består løpstesten, blir det dømming i 4. divisjon herrer kommende sesong.

Triks for motivasjonen

Noen dager er dørstokkmila lang. Da kan Marianne noen triks for å motivere seg selv. Ett er å ta fram før- og etterbildene som viser hvor stor forandring hun har gjort med seg selv på to år.

– Et annet triks er å sjekke hva du stilte løpemølla eller vektene på før, og hva du gjør nå. Fremgang kommer jevnt og trutt, og det kan være fint å minne seg på hvilken framgang du faktisk har hatt det siste året. Et tredje triks er å sette seg delmål og feire fremgangen, enten det er antall kilo eller sekunder per kilometer.

– Husk at selv om vekta står stille en periode, kan du ha stor fremgang i færre centimeter rundt midjen, utholdenhet og muskelmasse, sier Marianne Olsen.

Jakter jenter over 16

NFF Agder har som utalt mål å rekruttere flere unge kvinner til dommerkorpset.

– Jeg syns det er bra at det satset for å få flere damer til å dømme, sier Marianne.

– Miljøet er utrolig godt, inkluderende og utfordrende. Det er lærerikt å bli kjent med hvordan du selv er som leder, som du må være på banen, og det er fint å ha dommererfaringen på CV-en.

Nå håper hun å få flere kvinnelige kolleger. Norges Fotballforbund har som uttalt mål å doble antall kvinnedommere fram mot 2020. I Agder er ambisjonene enda høyere:

– Vi jakter på jenter fra 16 år og oppover. Når 2020-sesongen starter, håper vi å ha 10-12 damer i dommerstallen. Det betyr en tredobling. I dag har vi fire damer, hvorav en av dem er i permisjon i vårsesongen, sier Hans Tore Terjesen, ansvarlig for dommerne i NFF Agder.

Dommer Anne Katrine Thomsen vil reise rundt i klubbene og på treningsfeltene for å inspirere flere til å melde seg på dommerkurs. Kurset er fra i år på 16 timer.

– Dømming er en flott hobby fordi du får trent en del, du utvikler dine lederegenskaper, som er fint å ha med seg videre i arbeidslivet, og det er sosialt. I tillegg er det jo faktisk en hobby du får betalt for, sier Terjesen.

liek@agderposten.no