annonse

Fra tjukkas til kjekkas etter ulykke

En skikkelig smell på sykkel førte til sykmelding og varsku fra fastlegen
SMELL: Du har utviklet Diabetes 2. Men Stig Johnsen fant nøkkelen til en ny livsstil, ble friskmeldt av livsstilssykdommene og gikk ned fra 128 til 90 kilo. Nå går knapt en dag uten at han trener på en eller annen måte. Tredemølle-salen på Nr1 Fitness er hyppig besøkt i månedene før lange løpskonkurranser. Nå i april løp Johnsen Fevik halvmaraton på svært respektable 1 time og 47 minutter. (Foto: LIV EKEBERG)
OPPFØLGING
OPPFØLGING: Stig Johnsen trener variert for å unngå skader; gruppetimer med kondisjon/styrke, felles løpetimer på mølle og som her, på apparatene. Daglig leder Mari Justad sjekker at øvelsen utføres perfekt. (Foto: )
FØR
FØR: Stig Johnsen er nesten ikke til å kjenne igjen på dette før-bildet. – Jeg var aktiv keeper, men kiloene snek seg på, år for år. (Foto: PRIVAT)
MAGE
MAGE: – Jeg elsker fortsatt Bamsemums, røper han, men kulemagen til Stig har fordampet i treningsiveren de siste fire årene. (Foto: )
SPENST I SAL
SPENST I SAL: Stig forteller at han syns det var flaut å gå på «dametimene» før, men nå er han fast med på to timer som også en del menn deltar på; tabata og basis ball. Tabata kjennetegnes ved høy intensitet intervall og styrketrening som øker både aerob og anaerob kapasitet. (Foto: NR1 FITNESS)

+ Med 128 kilo på kroppen, suste Stig Johnsen over sykkelstyret og dundret i bakken. Men ut av ulykken kom det noe godt. Han endret livsstil.

Liv Ekeberg

Dette er historien om hvordan en ulykke kan bli starten på et bedre og letter liv. For da Stig Johnsen havnet hos legen etter sykkelulykken, møtte han et svært alvorlig blikk og en bekymret legepanne:

– Legen fortalte at jeg hadde høyt kolesterol, høyt blodtrykk og at jeg måtte begynne med medisiner mot Diabetes 2, forteller Stig.

Da tok han en viktig avgjørelse. Midt i sykmeldingen som fulgte sykkelulykken, bestemte han seg for at nok fikk være nok. Han var lei av å være tjukkas.

Stupte over styret

La oss spole tilbake litt. Gjennom et ungdoms- og voksenlivet hadde Stig Johnsen vært en aktiv gutt som elsket fotball og keepertrøya. Det var ikke så farlig at han ikke løp like fort lenger, han voktet jo buret i 3. divisjon på Sørfjell. Men kiloene krøp på fra år til år.

– Jeg ble jo tjukkere og tjukkere. På det verste veide jeg 128 kilo, forteller han.

En sykkeltur på Rallarvegen med kolleger fra Aker Solutions høsten 2012, skulle endre på alt.

FØR
FØR: Stig Johnsen er nesten ikke til å kjenne igjen på dette før-bildet. – Jeg var aktiv keeper, men kiloene snek seg på, år for år. Foto: PRIVAT

– Vi var nesten framme, da jeg fikk pedalen inn i en kantstein og stupte over styret.

Den tunge kroppen landet på venstre skulderen, som ble slått ut av ledd. Kragebeinet brakk.

Skadene var så omfattende at han ble operert tre ganger og var sykmeldt et halvt år. Men Stig hadde brukt hjelm, så selv om den sprakk, var hodet like helt. Og ulykken skulle føre noe godt med seg.

Ikke 5o, feit og ferdig

For i april 2013, et havlår etter ulykken, fikk han klar melding på den årlige helsesjekken:

Han lå svært godt an til å havne på statistikken over alvorlige livsstilssykdommer: Høyt blodtrykk, kolesterol og Diabetes 2 som følge av alvorlig overvekt. Samtidig med opptrening hos fysioterapeut, tok Stig realt grep med egne, dårlige vaner.

OPPFØLGING
OPPFØLGING: Stig Johnsen trener variert for å unngå skader; gruppetimer med kondisjon/styrke, felles løpetimer på mølle og som her, på apparatene. Daglig leder Mari Justad sjekker at øvelsen utføres perfekt. Foto:

– Jeg orket ikke bli 50, feit og ferdig!

Ut med Bamsemoms

Ut forsvant fet mat og posene med Bamsemums. Inn kom kylling, fisk, grønnsaker og det han omtaler som «sponplater», som vi finner ut er Klibrød. Men han er ærlig;

– Klart; jeg gikk jo på noen smeller; kjøpte meg Bamsemums og sånne ting, men jeg trente. jeg har alltid trent, egentlig, men nå trente jeg mer målbevisst og mer løping, for å få bukt med kiloene og fordi han ikke motsto en utfordring:

– En kompis spurte om jeg ble med på Oslo Maraton samme høst. Den våren og sommeren var jeg veldig nidkjær.

Dét er ingen overdrivelse heller, for fra april til september raste Stig ned 15 kilo, samtidig som han forbedret kondisjonen dramatisk.

I september stoppet vekta på 98 kilo, og Stig fullførte Oslo halvmaraton på svært imponerende 1:51.

MAGE
MAGE: – Jeg elsker fortsatt Bamsemums, røper han, men kulemagen til Stig har fordampet i treningsiveren de siste fire årene. Foto:

Treningskamerater på jobb

– Jeg er veldig glad for at jeg hadde løpegruppa på Aker Solutions (nå McGregor, journ.anm.). Å merke hvordan løpingen ble lettere og lettere etter hvert som kiloene forsvant og kondisen ble bedre – det var en helt nydelig følelse!

Stig Johnsen ble rett og slett bitt av basillen, og da han oppsøkte fastlegen seks måneder etter livsstilsendringen, var beskjeden klar:

«Du har helseverdier som en unggutt! Den diabetesmedisinen kan vi glemme!»

Men Stig understreker at han ikke er blitt fanatiker. Selv om han trener så å si hver dag, er han livsnyter med et stort glis og avslappede skuldre.

SPENST I SAL
SPENST I SAL: Stig forteller at han syns det var flaut å gå på «dametimene» før, men nå er han fast med på to timer som også en del menn deltar på; tabata og basis ball. Tabata kjennetegnes ved høy intensitet intervall og styrketrening som øker både aerob og anaerob kapasitet. Foto: NR1 FITNESS

Trofast gjest på nytt senter

– Jeg har fortsatt den sunne livsstilen, for jeg vil ikke bli tjukkas igjen, men jeg unner meg en bedre biff og et par glass vin eller øl på fredagskvelden, fordi jeg vet at jeg kommer til å trene lørdag morgen likevel.

Gjennom vinteren lar han gjerne vektnåla skli opp mot 100, men tresifra blir det ikke igjen. Når vi skriver april er utallige timer på mølla, i naturen og i treningssalen loggført, og han er tilbake i matchvekt 90–95 kilo.

–Å holde treningsiveren oppe er ikke vanskelig, for det er så hyggelig å komme hit, og før syn jeg det var flaut å gå inn på saltimene, men nå har de fått flere nye timer som er mer for oss menn også; tabata og styrke er moro og god trening!

– Stig er et godt eksempel på at det går an å gå dramatisk ned i vekt på en sunn måte.

For å unngå ensidig belastning og bevare treningsgleden, varierer Stig Johnsen mellom ulike gruppetimer, fellestreninger i mølle-rommet, utendørs løpeturer og styretrening på apparatene.

– Hvilke gevinster jeg har fra treningen? Alt er jo mye lettere! Før var det et ork å bøye seg ned og knytte skoa, forteller Johnsen.

Etter at han gikk ned i vekt fra 128 til «et par og nitti», har han blitt avhengig av nesten daglige treningsøkter. Men alle er ikke «blodsmak i munnen-trening», understreker han, og jo da, han unner seg fortsatt Bamsemums som premie av og til.

– Jeg er ikke fantastisk, men jeg må være på alerten, altså!

På spørsmål om hva han er mest fornøyd med etter livsstilsendringen, trenger han ingen tenkepause:

– Jeg føler meg jo mer vel, og orker mer. Helseeffekten er åpenbar. Før slet jeg med vond rygg. Det er helt borte.

Fant på unnskyldninger

Stig innrømmer at han før fant på unnskyldninger for seg selv for ikke å trene.

– Det gjør jeg ikke lenger. Jeg gleder meg til å komme hit!

Pulsklokka taler også sitt tydelige språk; Stig sluntrer ikke unna lenger: Fra 26. januar 2014 til 28. januar 2015 registrerte den 205 økter og 185.620 kalorier forbrent.

Da Kick Krøgenes kjøpt opp av Nr 1 Fitness-kjeden i vinter, valgte han å fortsette medlemskapet.

– Å følge Stigs forvandling har vært veldig gøy. Du har knekt koden for å endre livsstilen og kommer alltid inn døra her med et bredt smil, sier daglig leder ved Nr 1 Fitness Arendal, Mari Justnes.

– Et forbilde for mange her

– Stig er et godt eksempel på hvor bra det kan gå, han veier i dag rundt 90 kg. Dette er en god og sunn vekt for en person med hans høyde, og han er et forbilde for mange av de andre medlemmene, sier daglig leder Mari Justad.

Hun forteller at det ikke er mange som lykkes med en tilsvarende dramatisk vektreduksjon, og også klarer å beholde den nye, vesentlig lavere vekta. Nye turbiner i livet tar gjerne seks måneder å innarbeide, og varig endring av livsstil oppnås etter 12 til 24 måneder.

Justad, som har 20 års erfaring fra helsestudio og er utdannet personlig trener og livsstilscoach deler noen råd med Agderpostens lesere som vil endre livsstil og oppnå varig vektnedgang.

1. Motivasjon og indre drivkraft

Hvor motivert er du? Skal du lykkes med en livsstilsendring må du ha en indre drivkraft. Du må stille deg spørsmålet: Er du virkelig klar til å gjøre det som skal til for å bli mer fysisk aktiv og for endre kostholdet ditt i en sunnere og mer positiv retning?

2. Tid og rutine

Sett av tid til trening. Finn tidspunkter på dagen og i uken når det passer best for deg å trene. Forsøk så langt det lar seg gjøre å holde på faste tidspunkter for enklere å kunne planlegge resten av uken.

3. Kosthold

Få hjelp til å sette opp et sunt kosthold som styrker dine muligheter til å nå de mål du setter deg. Planlegg matvareinnkjøp og måltider i forkant av dine ukentlige turer til matbutikken. Forsøk å holde innkjøp til en gang i uken, dette gjør det enklere å holde seg til planlagt kosthold.

4. Veiledning

Få hjelp av profesjonelle veiledere til å komme i gang med et opplegg som passer for deg og din form. Det er viktig å trene i et tempo man mestrer. Det har ingen hensikt å overdrive i starten.

5. Treningsglede

Finn aktiviteter du trives med. Sørg for at treningen blir et etterlengtet avbrekk fra hverdagen og ikke et ork. Trening skal være gøy, også om et halvt år. Gå derfor ikke for hardt ut med altfor store ambisjoner i begynnelsen. Bygg deg gradvis opp. Det viktigste er at du får gode rutiner som du trives med og som du klarer å holde gående over tid.