annonse

Satt i rullestol i fire år etter MC-ulykke – søndag fullførte han halvmaraton

11
HALVMARATON MED KRYKKE: 42. (Foto: Elisabeth Grosvold)

+ Svein Trygve Siira (51) takker hunden sin Theo for at han er i så god form. Egentlig var tanken å løpe ti kilometer under Grimstad Maraton, men ved en glipp ble det 21 kilometer i stedet.

Silje Bratland Roksvåg

– Jeg kjenner det nå, det må jeg si. Jeg er rimelig sliten.

Agderposten snakker med Svein Trygve Siira fra Grimstad søndag kveld. Det var da bare noen timer siden han løp over målstreken i den nye byparken ved biblioteket i Grimstad.

Historien bak det fullførte halvmaratonen startet i 2011. Da var Siira ute og kjørte motorsykkel i Grimstad. Men det gikk fryktelig galt. Han krasjet med en bil, og endte opp med knusningsskader i hofte, bekken, rygg, en fot samt skader i hodet.

Hadde nesten ikke løpt

Rullestolen ble hans nærmeste allierte de neste fire årene, foruten border collien Theo, sønnen og de ansatte på Kysthospitalet i Stavern, der opptreningen foregikk.

– Jeg fikk beskjed om å bare stå på, det kunne ikke bli verre, sa de. Så da gjorde jeg det, forteller Siira.

Det var også på Kysthospitalet at han bestemte seg for at han skulle opp av rullestolen og klare seg med en krykke. Som sagt så gjort: Fire år etter ulykken kunne han skrote rullestolen.

Men hva så med veien fra dét og til mållinjen i Grimstad sentrum denne søndagen? På spørsmål om han var en aktiv løper før ulykken, svarer Siira:

– Nei, nei, nei! Langt ifra. Jeg hadde nesten ikke løpt noe i mitt liv.

Hunden fikk ham ut

Men tidligere nevnte Theo, border collien som nå har vært Siiras kompanjong i 14 år, ble motivasjonen.

– Den trakk meg ut. Og så fant jeg etter hvert ut at det kanskje var bedre å småløpe enn å gå, for det gjorde litt mindre vondt i hoften da.

Småløping ble til løping, og det har Siira virkelig fått sansen for. Hans første mål, i fjor, var å løpe fra Fevik til Oddensenteret. Han fullførte de åtte kilometerne som planlagt. Det ble en boost for konkurranseinstinktet.

– Da får jeg prøve meg i Grimstad Maraton, tenkte Siira da.

Meldte seg på feil løp

Planen var egentlig å løpe 10 kilometer, men en glipp gjorde at 51-åringen i stedet meldte seg på halvmaraton, som er 11 kilometer lengre.

– Jeg kunne ikke gi meg. Er du gal? sier den muntre Grimstad-mannen.

Og nok en gang ble det som han hadde tenkt: Søndag var han sist ut fra startstreken i sentrum. At han ville komme sist over målstreken, var han godt forberedt på. Men nei da: Han passerte et tjuetalls andre løpere på veien, der han løp av gårde med en krykke som støtte for balansen. Da han passerte målstreken litt før klokken halv tre søndag ettermiddag, hadde han brukt 2 timer og 11 minutter på de 21 kilometerne.

– Vurderte du noen gang å gi deg underveis?

– Nei, jeg vurderte aldri å bryte. Jeg gikk heller ikke noe av strekningen, jeg løp hele veien, forteller Siira.

Ga mersmak

Han har fått mange klapp på skulderen og gode ord. Folk i målområdet var rett og slett imponert over prestasjonen.

– Det er jo en veldig god motivasjon til å fortsette. Dette har gitt mersmak, og jeg er veldig sikker på at jeg kommer til å løpe Grimstad Maraton igjen, sier 51-åringen som aldri hadde deltatt i en eneste konkurranse før han la ut på sine 21 kilometer klokken ti minutter over tolv søndag ettermiddag.

– Jeg har levd etter Dag Ottos motto, om at ingenting er umulig. Det umulige tar bare litt lengre tid. Og det viser seg at ingenting er umulig! avslutter Svein Trygve Siira.

ssbr@agderposten.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.