annonse

Arendals kaptein stoppes på gata av misfornøyde supportere

FRUSTRERT
FRUSTRERT: Fabian Stensrud Ness forstår at folk er misfornøyd med lagets prestasjoner den siste tiden, og erkjenner at det de leverer er langt under pari. (Foto: JON ANDREASSEN)
KAPTEIN
KAPTEIN: Fabian Stensrud Ness mot FK Tønsberg i en treningskamp i sommer. (Foto: ALEXANDER NUPEN)
Trener
Trener: Steinar Pedersen vil få Fabian Stensrud Ness i gang igjen. (Foto: Elisabeth Grosvold)
Nedrykksnitt

+ Kaptein Fabian Stensrud Ness har ingen problemer med å innrømme at laget han leder leverer alt for svakt. Samtidig mener han at klubben har tatt mange steg i riktig retning siden han kom fra Moss før 2017-sesongen.

Jon Andreassen

Arendal Fotball er i ferd med å bygge en ny, stygg rekke med antall tap på rad i 2. divisjon.

Opprykkstoget har for lengst forlatt fra stasjonen – og formkurven ligner veldig på den laget avsluttet fjorårssesongen med.

Leser ikke om Arendal på nett

Klubbens 1-2-tap for Bryne i helgen var femte strake nederlag. Det begynner å ulme i klubbens supportergruppe på Facebook, og det har gått så langt at Arendal-kapteinen har fått beskjed av folk på gata om at laget må begynne å vinne.

– Det er mennesker som kommer bort og sier det, ja. Jeg følger ikke med på sosiale medier verken i med- eller motgang, men jeg forstår veldig godt at folk er misfornøyd. Likevel kan vi ikke gjøre noe annet enn å kjempe videre, og forsøke å snu den negative trenden, sier Stensrud Ness til Agderposten.

Etter en relativt god periode med fem seire, en uavgjort og ett tap i mai, juni og juli, har siste halvdel av sommeren utviklet seg til et stort mareritt for sørlandsklubben. I tur og orden har de tapt mot Levanger, Halden, Nardo, Egersund og nå sist mot Bryne.

– Så ikke for oss dette

– I mange kamper har vi vært det førende laget, men vi må stikke fingeren i jorda og si at det ikke var dette vi så for oss. Kvaliteten i spillerstallen gjenspeiler ikke resultatene og tabellposisjonen. Vi har vært altfor dårlige foran både eget og motstandernes mål, sier han.

Etter en lang skadeperiode har Stensrud Ness nå spilt 90 minutter i de fem strake nederlagene – uten å finne nettmaskene. Laget har denne sesongen langt høyere poengsnitt uten sin kaptein på banen.

– Jeg har ingen problemer med å si at jeg ikke er fornøyd med det jeg har prestert i det siste. Samtidig må man se litt bak tallene, og ikke bare måle en spiss i antall scoringer. Men selvfølgelig skulle jeg levert flere mål. Det å score er hovedoppgaven til en spiss, sier han.

Bøttet inn mål i vinter

I vinter var situasjonen en helt annen for 26-åringen fra Østfold. Han var strålende i treningskampene, scoret mål og ble utnevnt til lagets kaptein av trener Steinar Pedersen. Alt så lovende ut.

Laget åpnet imidlertid sesongen elendig, men Ness fant i det minste nettmaskene to ganger på de seks første kampene.

Så skjedde det som har skjedd mange ganger siden han ble hentet fra Moss til Arendal for banke inn mål. Han ødela kneet.

– Det er veldig tungt å kjempe seg tilbake hele tiden. Det blir avbrudd gang på gang, og jeg kommer aldri helt i kampform. Forskning sier at fotballspillere må ha 4–5 fulle kamper for å komme i skikkelig kampform. Jeg begynner vel å nærme meg det nå, sier Stensrud Ness.

– Vi drar lasset sammen

– Du er kaptein, har slitt med skader – og står med få scoringer, føler du et ekstra ansvar for de negative resultatene?

– Jeg har jo ekstremt lyst til å være med å bidra både på og utenfor banen for Arendal, men resultatene er et felles ansvar. Det er veldig mange i spillergruppa som har spilt på et høyt nivå og vi drar lasset sammen. Det er for eksempel ikke bare en keepers feil at motstanderen scorer, sier angriperen.

– Hva har gått galt i år?

– Sesongen startet for det første helt fryktelig. Så kommer vi oss, kjemper i toppen, men så glipper 2-0- og 3-2-ledelse til 3-4-tap på få minutter borte mot Levanger i slutten av juli. Kanskje tenker vi da at opprykket ryker? Uansett synes jeg prestasjonene i de to siste kampene viser forbedring. Det er mye bedre å sitte her nå og vite at vi har gjort en god prestasjon i de to kampene enn om vi hadde blitt overkjørt, sier Stensrud Ness.

– Folk kan forvente mer av oss

– Men når det er sagt så har vi ikke vært gode nok. Vi har slitt med mye skader, suspensjoner og det har vært vanskelig for Steinar (Pedersen) å spille inn et lag. Vi har hatt mange marginer imot, men vi kan ikke lenger skylde på det. Når det går over en så lang periode er det ikke lenger uflaks. Da går det på dyktighet, sier han.

– Er det slik at avdelingen er så tøff at omgivelsene ikke kan forvente at dette Arendal-laget skal kjempe i toppen?

– Folk kan forvente mye mer enn det vi har levert, og jeg mener vi har kvalitet nok i troppen til å rykke opp. Samtidig er nivået på de andre lagene så høyt nå at veldig mye må klaffe om man skal klare å rykke opp. Det har det ikke gjort for oss i år, sier han.

– Hvordan ser du for deg resten av sesongen?

– Vi kan i alle fall ikke tenke at siden opprykket har røket så er det et fett hvordan det går så lenge vi ikke rykker ned. Vi må ta flest mulig trepoengere for å skape en god følelse inn mot neste år, sier spissen.

– Tar tid å bygge vinnerkultur

– Ser du for deg at Arendal er tilbake i toppen neste år?

– Jeg ser ikke noe grunn til at vi ikke skal være det. Vi har en meget god spillergruppe, og er heldige som har en styreleder som har troen på oss. Jeg synes klubben har utviklet seg og tatt mange steg siden jeg kom hit. Steinar Pedersen har imponert meg veldig, og det er absolutt ikke der skoen trykker. Men det å bygge et lag og en vinnerkultur er ikke gjort på få år. Det tar tid, men jeg føler som sagt at vi har stigning som klubb. Husk at det er mange andre klubber i divisjonen som også satser tungt. Fredrikstad er en av Norges største klubber, og sliter også med å rykke opp fra denne avdelingen.

Trener Steinar Pedersen forklarer at noe av lagets problem denne sesongen har vært å bikke kamper i deres favør.

– Vi sliter med å omsette sjanser i scoringer, og slipper inn for enkle baklengsmål. Vi må rett og slett bli bedre i begge boksene, og de fasene må vi forbedre oss på, sier Arendal-treneren.

– Skadet på et veldig uheldig tidspunkt

Trener Steinar Pedersen vil ikke legge for mye vekt på at laget har tatt langt flere poeng uten sin kaptein på banen.

– Jeg er ikke tilhenger av å tro på tilfeldigheter, men Fabian ble skadet i en periode hvor vi spilte god, offensiv fotball og vant mange kamper. Der ligger nok noe av forklaringa, sier Pedersen til Agderposten.

Arendals kaptein skadet seg etter 1-0-seieren borte mot Vidar.

I de åtte kampene Stensrud Ness var ute, vant laget fem kamper, spilte én uavgjort og tapte to.

Nå har laget tapt fem strake kamper.

– I de kampene har vi skapt en del sjanser, men Fabian har ikke hatt så mange av de. Det må vi rette på i treningsarbeidet. Mot Bryne hadde vi sju store sjanser, men det var andre spillere som fikk dem. Fabian gikk imidlertid på mange gode løp som åpnet rom for andre, sier Pedersen.

Må trolig opp mot 30 poeng

Arendal Fotball trenger trolig minst seks-sju poeng for å være sikret videre spill i 2. divisjon.

Agderposten har kikket på hvor mange poeng lag nummer 12 (beste nedrykkslag) har fått i andredivisjonsavdelingene de siste tre sesongene.

Snittet ligger på 23,6 poeng etter 26 spilte kamper. Arendal står nå med 23 poeng etter 18 kamper, noe som i utgangspunktet virker relativt trygt.

Men så sent som i fjor rykket Fløy ned med hele 28 poeng. For å bikke den summen må Arendal derfor vinne minst to av sine gjenværende åtte kamper.

Nå har de tapt fem på rappen.

Sola, som for øyeblikket innehar den øverste av de tre nedrykksplassene, er seks poeng bak Arendal når det er 24 poeng igjen å spille om.

Arendals fortrinn er imidlertid at de skal møte Brattvåg, Vidar og Sola på hjemmebane. Samtlige lag ligger under sørlendingene på tabellen.

I tillegg møter Steinar Pedersens gutter jumbolaget Byåsen på bortebane kommende helg.

Trønderne virker så godt som fortapt med sine 10 poeng.

PS: I 2016 havnet Pors på 12. plass i 2. divisjon med hele 29 poeng. Det hadde ført til nedrykk også i dagens seriesystem. Den gang gikk Pors ned fra avdelingen sammen med seks andre lag fordi systemet skulle legges om.

jon.andreassen@agderposten.no