annonse

Gjennombrudd for lokal Jerv-spiss: – Det var nå eller aldri

FYTTI KATTA, SÅ GOD
FYTTI KATTA, SÅ GOD: Tre mål på tre kamper er fasiten til Jerv-spissen Ole Marius Håbestad før kampen mot Aalesund søndag. Her er han utenfor familiehjemmet på Nilsesvold i Lia. (Foto: Thomas Skjeggedal Thorsen)
Livsstil
Livsstil: Fotball har blitt en livsstil for Håbestad som sammen med pappa Peder har satt opp en fotballvegg hjemme i hagen på Nilsesvold i Lia. (Foto: Thomas Skjeggedal Thorsen)
Endelig
Endelig: Hjemme mot KFUM Oslo forrige onsdag scoret Ole Marius Håbestad sitt første mål på Levermyr. Han sikret det ene poenget i 2-2-oppgjøret der Jerv lå under 0-2 ved sidebytte. Her forlater han banen sammen med Bjørnar Hove, Simon Larsen og Michael Baidoo. (Foto: Elisabeth Grosvold)
HVILE
HVILE: I sofaen i familiehjemmet er det avslapping som står i fokus. (Foto: Thomas Skjeggedal Thorsen)
Ole Marius Håbestad

+ Ole Marius Håbestad har satt fyr på 1. divisjon den siste tiden. Men historien til 22-åringen kunne fort vært en helt annen.

Ole Marius Håbestad har hatt en lang vei fra Rykene stadion til Levermyr.

Etter rundt 30 kamper i 2. divisjon fordelt over tre år i Arendal Fotball gikk turen til Express.

Der gjorde den hardtarbeidende spissen stor suksess i 4. divisjon og bøttet inn mål.

Det gjorde at Jerv-trener Arne Sandstø fikk øynene opp for Håbestad og tok sjansen på å hente angriperen til Levermyr.

Nå har 22-åringen scoret mål i tre kamper på rad i 1. divisjon for Jerv – alle svært viktige scoringer for Grimstad-klubben.

Men etter exiten i Arendal Fotball kunne fotballeventyret tatt slutt.

– Etter at jeg fikk beskjed i Arendal om at jeg ikke ble med videre måtte jeg gå en runde med meg selv. Det var på sommeren, og kompiser skulle reise av gårde og studere. «Skal jeg være med?», tenkte jeg. Men da hadde jeg jobbet så lenge for dette, så jeg kunne ikke gi meg så lett, forteller Håbestad.

– Da jeg dro til Express, var det mye for å få spillegleden tilbake etter tiden i Arendal. Den hadde jeg savnet. Og til det så er Express en av de beste klubbene. Da var valget å enten gå «all in» for å satse eller bare å ha det gøy. Jeg valgte det første, og det er jeg glad for. Det var nå eller aldri. Jeg jobbet hardt og ofret fyll og fanteri, men det er ikke akkurat det verste å gå glipp av, fortsetter han.

I fjor banket angriperen inn 15 mål på 16 kamper for Express i 4. divisjon.

Drømmeuke

Agderposten møter den nye Jerv-helten hjemme i familiehjemmet i Nilsesvold i Lia.

Sist helg sørget han nok en gang for Jerv-jubel da han dukket opp som en ekte måljeger og stanget inn 2-1-målet over Skeid. Det var toppen av kransekaka etter en uke mange bare kan drømme om.

Søndagen før sikret Ole Marius Håbestad tre poeng borte mot Sandnes Ulf med en vanvittig volleyscoring ni minutter på overtid før han utlignet til 2–2 i det 87. minutt og reddet poeng hjemme mot KFUM Oslo. Det var også hans første scoring på Levermyr.

– Mye selvtillit

– Det er kanskje litt rart å si, men jeg har gått litt og ventet på dette. Det er jo dette jeg har jobbet så hardt for. Det har skjedd mye på kort tid, så det har gitt mye selvtillit.

Håbestad scoret sitt første Jerv-mål i cupen mot Fløy 1. mai.

Da ble han matchvinner.

En drøy måned senere åpnet han målkontoen også i 1. divisjon da han scoret to mål i 3-1-seieren over Tromsdalen borte.

Da trodde publikum, Jerv og Håbestad selv at det skulle løsne.

Benken

Slik gikk det derimot ikke, til tross for at han kom til målsjanser i så å si hver eneste kamp.

Etter mye tillit fra start til da i sesongen ble spissen henvist til benken i bortekampen mot Strømmen.

Inn mot den neste kampen, hjemme mot HamKam, ble Alexander Dang hentet inn og Håbestad ble plassert på benken i de følgende kampene.

– Da så det litt mørkt ut, kanskje. Men jeg tenkte bare at det var bra for oss å få inn Dang og at Chuma (Anene) da så ut til å bli værende (dro til Crewe Alexandra i England). Jeg har en giv etter å bli bedre hele tiden. Ja, det kan være vanskelig å konkurrere med Chuma og Dang, men også lærerikt. Jeg har hatt en stor sjanse i omtrent hver kamp, så jeg har tenkt på det positive at jeg har kommet meg til sjansene. Da var det bare å terpe og trene så de gikk i mål. Jeg har fått veldig god hjelp fra Arne (Sandstø, hovedtrener i Jerv), «Mini» (Jahn Robert Holmgren, assistenttrener) og Tommy Runar (keepertrener).

Siden overgangen fra Express i vinter er det mange som har håpet at den lokale unggutten skulle lykkes i Jerv allerede denne sesongen.

– En unik klubb

Håbestad leverte strålende i treningskampene, og målformen fra 2018 så ut til fortsette.

– Ja, det startet veldig bra og jeg hadde troa på meg selv. Treningskampene handlet jo om å by på seg selv. Men da serien startet og det ble mer alvor så kjente jeg på det. Man har jo et ansvar overfor lagkameratene og alle. Folk setter krav til deg. Men jeg alltid prestert bedre under press, uten at jeg kanskje har tenkt over det. Og i Jerv har jeg blitt tatt veldig godt vare på. Jeg har blitt tatt opp på kontoret for å gå gjennom kamper, se hva som skal til for å få det til å løsne foran mål. De små tingene som skal til. Jerv er en unik klubb å være i, mener Håbestad.

Livet på nivå to i norsk fotball byr på trening to ganger om dagen flere dager i uka.

Det er derimot ikke noe nytt regime for Ole Marius Håbestad.

Til tross for få virkelige sjanser i Arendal Fotball er han glad for oppholdet i den hardtsatsende klubben.

– Jeg var jo i Arendal fra jeg var 17 til jeg var 20. Da fikk jeg inn treningsrutinene. Jeg er glad for oppholdet der, da fikk jeg se den profesjonaliteten som skal til. Jeg tok store steg der og fikk inn litt rutine. Å få trene med spillere fra toppnivå i Danmark og Norge mens jeg var så ung preget meg positivt. Da så jeg hvor mye arbeid som måtte legges ned.

Fagbrev

Tiden i Arendal var en hektisk tid for unggutten.

Håbestad er utdannet rørlegger med fagbrev, og jobbet den tiden som rørlegger.

Etter endt arbeidsdag 15.30 bar det rett til trening.

– Det har vært veldig viktig for meg å ikke satse alt på ett kort.

Han gikk bygg og anlegg på videregående, et «utradisjonelt» valg hos ungdom som vil satse på idretten.

Da er veien ofte kort til idrettsfag.

Håbestad er ikke redd for å gå andre veier eller å gå opp stien for andre.

Fotballen har blitt en livsstil for sørlendingen etter mange år med hardt arbeid.

– Det blir ikke bedre enn slik det er nå. Å bo hjemme og spille 1. divisjonsfotball i Grimstad er en drøm. I fotballen er det veldig mange opp- og nedturer. Det gjelder å komme sterkere ut av nedturene. Der har jeg vært heldig med å ha en veldig engasjert familie som kommer med råd og slikt. Det er mye tanker som surrer i perioder, sier Håbestad.

Ikke høye skuldre

Det var i starten av februar at Håbestad signerte for Jerv.

Kontrakten strekker seg ut neste sesong.

– Det var veldig stas å komme på trening med Jerv. Det var veldig stort, og en drøm. Å plutselig skulle være med og trene med dem man hadde sett på før var veldig gøy, selv som det var helt andre krav fra alle. Man måtte vise seg frem, man ikke bare komme og si hei og bare ha det gøy, minnes Håbestad.

Drømmer om eliten med Jerv

Vårsesongen ble en tung affære for Håbestad og Jerv.

Før sesongen ble spillergruppa enig om å satse mot kvalikspill, men etter tapet for Strømmen 4. august var det nedrykkskampen som så mer aktuell ut for Jerv.

Nå er det lysere tider på Levermyr etter tre seire og en uavgjort på de siste fire kampene.

På de kampene har Håbestad tre scoringer og målgivende pasning.

– Kvalik er et reelt mål. Det kan bli veldig mye gøye kamper på Levermyr utover høsten. Vi har sett solide ut spillemessig så å si hele sesongen, men har manglet scoringene. Nå er det flyt og det er kun opp til oss selv hvor vi havner på tabellen.

Målet til Håbestad denne sesongen har vært å bidra til så mange mål som mulig.

På sikt har spissen store drømmer:

– Å få Jerv opp i eliteserien hadde vært gøy.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.