annonse

Arendal-treneren er rett og slett møkk lei, bokstavelig talt

SITTER FAST
SITTER FAST: Flere steder på kunstgresset på Norac stadion ligger det avføring fra hunder som har gjort fra seg, uten at eierne har plukket det opp. Flere steder har avføringen satt seg fast i kunstgresset. (Foto: )
OPPGITT
OPPGITT: Arendal-trener Mattias Andersson er oppgitt over hundeeiere som lar hundene gjøre fra seg på kunstgresset på Norac stadion. (Foto: )
PYTON
PYTON: Dyrlege Kristen Bjormyr synes det er pyton med hundebæsj under skoene. (Foto: )
Flertall for bøter

+ – En trenger da jaggu ikke å la bikkjene gjøre fra seg midt på banen!

  • Vidar Lorentsen
Inger Stavelin

Arendal Fotball-trener Mattias Andersson er oppgitt. Flere ganger etter at de kunne ta flotte, nye Bjønnes stadion, som nå offisielt heter Norac stadion, i bruk til trening og kamp, har de vært nødt til å gå over banen for å plukke opp hundeekskrementer fra banen før treningen har kunnet starte.

Det får Andersson til å tenne.

Arendal-treneren er rett og slett møkk lei.

Mandag var ikke noe unntak. Andersson tok Agderposten med rundt banen og viste flere steder der hundeavføringen hang igjen i kunstgresset. Da hadde han og spillerne før treningen plukket unna det de kunne finne, men flere steder hadde avføringen satt seg fast i kunstgresset.

Han forteller om en episode i forrige uke, da det innenfor den ene av 16-meterne lå flere ruker med avføring som de måtte fjerne før de kunne starte treningen.

– Det er et friluftsområde rundt arenaen. Jeg skjønner bare ikke hvorfor hundeeiere da absolutt må la hundene gjøre fra seg på banen, sier Mattias Andersson oppgitt.

Tenker på alle brukerne

Andersson sier han ikke bare reagerer på Arendal Fotballs vegne, men på vegne av alle brukerne av den nye kunstgressbanen på Bjønnes.

– Også med tanke på at Grane og de mange ungene som bruker banen. Skal de vasse i hundedritt, spør Arendal-treneren.

Som legger til at han har vært nødt til å starte treningene på en litt annen måte i det siste enn han hadde ønsket seg.

– Vi går alltid en runde før vi starter treningen, slik at ingen tryner i hundeavføringen. Vi ønsker ikke å løpe rundt i slikt på banen, sier Andersson.

– Vil dere gå videre med det om dere finner ut hvem det er?

– Det må vi ta internt i klubben. Vi ønsker kun å uroe oss for motstanderne, ikke om vi skal tryne i hundedritt på banen. Slik som det er nå, kan det ikke holde på mer, slår Arendal-treneren fast.

Finn andre steder

Bygartner i Arendal, Jann B. Nilsen, var ukjent med problemet da Agderposten snakket med han tirsdag. Han ble svært overrasket over det Agderposten fortalte.

Han kjenner ikke til at det tidligere har vært et problem på de kommunale banene at de brukes til å trene, eller til å lufte hunder.

Men budskapet fra bygartneren er likevel klinkende klart til hundeeiere som måtte finne på å bruke banene rundt omkring: Finn andre steder til å lufte hundene enn på idrettsanleggene.

– Det er første gang jeg hører om dette. Alle må skjønne at en ikke lufter, eller trener hund på en kunstgress- eller gressbane. Vi må henstille om å finne andre steder enn idrettsanlegg til slike ting. Det medfører en helserisiko for brukerne når avføringen blir liggende, slår Jann B. Nilsen.

Bedre sikring

Foreløpig er det åpent, slik at hvem som helst kan ta seg inn på Bjønnes.

Men bygartneren opplyser at dette vil det bli en endring på.

– Slik det er nå, som kommer en inn om en på død og liv vil inn, beskriver Nilsen.

– Men vi venter på de siste gjerdene og da kommer hele anlegget til å bli gjerdet inn. Det vil gjøre det vanskeligere å ta seg inn på kunstgresset. Vi håper det kan løse dette problemet, men vil de inn, da klarer de det også etter gjerdene er satt opp, sier Jann B. Nilsen.

Han forteller også at han vil sette opp skilt som viser forbud mot hunder på kunstgresset.

– Den sikreste måten å skape hundehatere på

– Å la møkka ligge er en utrolig dårlig strategi, og den sikreste måten å skape hundehatere på. Alle synes det er pyton å trø i hundebæsj, fastslår veterinær Kristen Bjormyr.

Hunder liker godt å gjøre fra seg i gress. Så at de også velger seg fotballbaner, selv om de er av plast, overrasker ikke Bjormyr. Men han synes det er veldig merkelig at folk slipper hundene sine løs der.

– Mange synes det er fint å slippe hunden av og til, men det er en forferdelig dårlig idé å gjøre det på fotballbaner og lekeplasser, sier han.

På lekeplasser

Han har den samme erfaringen som folk flest: Den gyselige lukta som brer seg stille i bilen eller i hjemmet når man uforvarende har tråkket i en ruke. Da kan selv en dyrekjær veterinær øse forbannelser over den tankeløse hundeeieren.

– Jeg har sett folk slippe hunden sin på lekeplassen på Torvet. Hunder vil gjerne markere på lekeapparatene. Og ungene tar på dem, de yngste slikker på dem ...

– Hva kan gjøres for at hundeeierne tar mer ansvar?

– Jeg tror det hjelper at avisene skriver om det av og til. Mange tenker seg ikke om, og mener ikke noe vondt. De bare tenker ikke på hvordan de som kommer etter dem opplever det, sier Bjormyr.

Plastpose i nabobøtta

Han synes først og fremst at hundelufting bør foregå i naturen, så langt det er mulig. I by- og bomiljø der det er mye folk, skal hunder holdes i band – også for å ha kontroll på hvor de gjør fra seg.

– Det aller verste er når folk plukker opp møkka og så kaster fra seg plastposen i naturen. Da har de virkelig vist at de ikke har forstått noen ting. Kast posen i en søppelbøtte. Det er ålreit å bruke private søppelkasser hvis det ikke er kommunale der. Eierne vil nok heller finne bæsjen i restavfallet enn rett utenfor huset sitt. Men ikke putt posen i samme kasse hver gang! sier han.

Det finnes også biologisk nedbrytbare hundeposer, som kan puttes i matavfallsdunken, opplyser Bjormyr.