Agderposten

Sport

– Skal vi danse sammen?

– Skal vi danse sammen?

Et behandlingsforløp er som en pardans. Vi skal være enige om stilart og rytme, og vi skal lytte til hverandre for å unngå å snuble.

AU! Du våkner opp med vondt i ryggen, skulderen eller foten. Det er noe vi alle kan relatere til – de fleste av oss har kjent det.

Du oppsøker legen, som sender deg videre til en fysioterapeut. Du kommer haltende inn i klinikken.

1 Etter mye om og men setter du deg på de forbausende rygg fiendtlig innstilte stolene, og i det du har satt deg kommer fysioterapeuten.

Du reiser deg etter beste evne og løper etter denne litt snakkesalige sporty personen (tror de ofte selv) som angivelig skal hjelpe deg. Gjerne fort, fordi du er jo begrenset i hverdagen din.

Nå starter dansen

Og det er denne jeg vil skrive litt om i dagens blogg. Denne «dansen» kan ha mange navn:

Forventningsavstemning, avklaring av rammer, målsetningssamtale, eller vi kan kalle den «enig – om – hva – du-vil-og-kan-gjøre – valsen».

Uansett, for begge parter: Pasienten og fysioterapeuten skal, fra hvert sitt ståsted, finne rytmen og melodien sammen.

I en vellykket dans er det én som fører, men det fungerer bare om den som fører tar hensyn til signaler fra partneren. Som alle vet, kan en tur på dansegulvet være av ytterst varierende kvalitet. Noen danser i hver sin rytme, nesten forskjellige veier.

Tilbake til klinikken

Når en går til en fysioterapeut, er det sannsynligvis med en forventning om at han/hun har oppskriften til hvordan din situasjon kan bli bedre. Han eller hun må gjerne føre. Men skal dansen gi mening, skal behandler og pasient være enige om hvilken «dans» en begynner på.

Det kan være en stor forskjell på oppfatningen av hva som vil bedre ens situasjon, og også hvordan det vil bedre, også om en bruker samme ord. Ambisjonsnivået skal også samstemmes.

Hva er mitt point

Uansett hvilken part vi er i denne relasjonen, kan vi kanskje noen ganger bli bedre til å forstå den andres «danserytme».

For å forstå hverandre helt og fullt, er vi nødt til å forklare og lytte til hva den andre sier: Hva mener jeg når jeg sier ”jeg har vondt”, og hvor mye betyr dette i mitt liv. Vondt i ryggen er en ting, men vondt i ryggen samtidig som en har problemer på jobben eller hjemmet er en ganske annen mer kompleks sak.

Se dette bildet i full størrelse
BEVEGELSE – Statisk stilling over lang tid kan gi smerter i rygg og nakke, men mobilen har ikke skylden, sier Thomas Ravnevand på Fevik.

BLOGGER: Thomas Ravnevand.

Hva krever av oss for å komme ut av denne situasjonen og hvordan kan vi hjelpe?

Kanskje skal vi ikke bare spørre hverandre om vi skal danse, men om vi skal danse sammen..?

Om bloggeren: Thomas Ravnevand er fysioterapeut på Fevik og ivrig syklist. Han blogger om bevegelse som forebygging av akutte og kroniske smerter og skader