annonse

- Lek mer i stedet for å tøye ut

BØY OG TØY
BØY OG TØY: Oppvarming er viktig. - Trenden med å bruke 20 minutter på uttøying, er tull og tøys, sier Preben Jørgensen. Bildet er fra fotballandslagets oppvarming. (Foto: : NTB Scanpix)

+ – All uttøying som varer mer enn fem minutter er tull og tøys, smeller det fra fysioterapeut og tidligere Start- og Jerv-helt Preben Jørgensen. – For det første er det drit kjedelig, for det andre er det unyttig!

Liv Ekeberg

Si navnet Preben Jørgensen og mange over middagshøyden vil tenke på en kjapp spiss som lekte med lærkula i Start og Jerv på 70- og 80-tallet. Preben vant seriegull med Start både i 1978 og 1980. Etter at han la opp og utdannet seg, var han ungdomslandslagets fysioterapeut i 16 år.

På CV-en har han også trenererfaring fra utlandet gjennom tre år og åtte år i Start, han har trent Gutter Junior i Grane og A-laget til Øystad (2. divisjon).

Fysioterapeut Jørgensen har altså mer enn god nok peiling på hva som fungerer – men vi har hørt at han mener tøying er bortkastet.

– Det er overdrevet. Så sant du ikke driver med turn eller noe sånt, da. Da er det klart du må tøye eller drive spesifikk bevegelighetstrening. Nei, jeg sier bare at denne trenden med å bruke 20 minutter på uttøying, det er tull og tøys. Alt over fem minutter tøying er tull og tøys! For det første er det drit kjedelig, og for det andre er det ikke særlig nyttig, sier Preben Jørgensen og lener seg framover på fysiobenken som han bruker som møtebord.

Fem basisøvelser på fem minutter

– Poenget er å få bort slaggstoffene fra musklene. Det er ikke tvil om at fotballspillere er noen stive stokker, men det klarer seg fint med fem basisøvelser for tøying som kan gjøres på fem minutter, sier Jørgensen, og ramser opp på fingrene:

– Innside og utside lår, bakside, forside og leggene – de holder!

Han mener spillerne heller bør bruke tida på å nedjogging, restitusjon og – ikke minst – leke mer med ballen.

– Unger og ungdommer i dag burde hæppe mer, sier den erfarne treneren.

Han mener barn og unge bør leke seg mye mer med ballen enn de gjør i dag.

– De må legge fra seg de nettbrettene og begynne å hæppe i bakgården igjen – leke mer med ballen!

Den tidligere stjernespilleren for Start og Jerv snakker seg varm om forskjellen på norsk og spansk fotball («Du tror nesten ikke det er samme idretten du ser på»), og innrømmer at han nok kunne blitt en ende bedre spiller om han hadde trent mer teknikk da han var liten gutt.

– Snillisme i norsk barneidrett

Nylig var Agderposten med da Jerv-spillerne prøvde seg på yoga. Fysioterapeut Jørgensen smiler skeivt.

– Det er ikke noe galt med yoga, altså, og som alternativ trening er det sikkert bra, men det gjør dem ikke til bedre fotballspillere. Teknikk er det spillerne trenger mer av, og det må starte i lave aldersklasser, sier Jørgensen, og tar en liten tenkepause før han sier det:

– Det er litt snillisme i trening av barn og unge her til lands når det kommer til mengde og topping av laget. Når de er blitt 12–13 år, er det altfor seint, vettu. All ære til foreldre som holder på som trenere, men når unger er passert 10 år, bør de har trenere med mer peiling. Det har de på Island, og se hva de får til!

Jørgensen sier at «NFF er klar over problemet og jobber med det», men i en tid hvor det kan være vanskelig å finne noen frivillige foreldre til å gi bort fritiden sin på å trene dine håpefulle, er det ikke lett å se hvordan klubbene skulle finansiere proffe trenere.

Vi snakker om et problem større enn mangelen på trikseferdigheter blant norske barn; overvekt.

– Ja, det et ikke tvil om at det er et tiltakende problem. Alle barn behøver ikke spille fotball, men de må ut og røre seg!

Mer kynisk fotball

Som tidligere stjernespiller for Start og Jerv og mangeårig trener har fysioterapeuten selvsagt klare meninger om hva Lars Lagerbäck må gjøre for å få oss opp igjen av hengemyra landslaget er i.

– På Drillos tid var vi gode fordi vi var best taktisk og fysisk, nå må Lagerbäck kjøre på med mer kynisk fotball. Laget må ligge i bånn og pøse oppover høye baller. Vi er ikke teknisk gode til noe annet.

liek@agderposten.