annonse

Trykk på lykkeknappen

LEKE MER
LEKE MER: Føler du det er litt trått i hverdagen på denne mørke tiden av året? At det er litt vanskelig å finne godfølelsen? Vår blogger stiller som modell på bildet, og oppfordrer deg til å finne ut hva som gjør deg glad og gjøre mer av det. Selv om det skulle være barnslig, er det mye bedre enn å gå rundt som et sørlandsk vinterspøkelse, skriver hun. (Foto: PRIVAT)
BLOGGER
BLOGGER: Tone Pernille Sivertsen.

+ BLOGG: Hvordan kan du minne deg selv på å trykke på «lykkeknappen» når du trenger det som mest?

Jeg har snakket mye om å ta ansvar for egen kjemi ved å leke og fylle dagene med mer av det som gjør deg glad eller setter hjernen litt i sving på en positiv måte.

Sist snakket jeg om når du ikke føler for å hoppe og sprette, skli på trappegelenderet, gå baklengs opp en trapp, eller leke og fjase.

Motgift mot «pleddsyken»

Hva kan du gjøre når du er litt tung og trist og egentlig bare har lyst til å legge deg i fosterstilling langt under et pledd innerst i kroken på sofaen?

Og hva hvis den tilstanden varer litt lenger enn du skjønner er bra for deg?

Da kan det være lurt å ha etablert en lykkeknapp. Innenfor NLP (Nevro Lingvistisk Programmering) kaller vi det jeg snakker om her for «å ankre en følelse».

Hvis jeg vil være sur og lei

I forrige blogg forklarte jeg hvordan du kan ankre følelser – men hva skal til for å huske og hjelpe seg selv når det trengs?

Når jeg er sur og trist og lei, er det som regel fordi jeg vil være nettopp det!

Ja, du leste rett. Kanskje trenger kroppen eller sinnet en timeout, og jeg finner mest glede i å utøve «fosterstilling i sofaen-under-pleddet»-tilstanden en liten stund.

Det er ikke alltid at vi kan tillate oss slikt, og i de tilfellene er det nyttig å huske på at vi faktisk kan tuppe oss selv ut i verden igjen.

En mental muskel

I hvert fall hvis vi allerede har gjort forarbeidet med å etablere noen «lykkeknapper».

For dette her er som en muskel som kan trenes. La oss gå konkret til verks:

Ved å gjenta en liten leke-energi-vekke-øvelse så ofte som mulig, (du vet selv hva som helst som passer for ditt gemytt) vil kroppen din ønske den energien når den mangler den.

Nesten som et vitamin.

Hold på den

Og desto mer vant kroppen din er med å få denne energien, jo lettere er det å huske på å hente den fram når du havner ned i «fosterstilling i sofaen»-tilstanden.

Så moralen er folkens: Hvis du vil bli flinkere til å holde kroppens kjemiske tilstand på et helbredende og positivt nivå, er det ditt eget ansvar å sørge for at den er vant til å få nok av godstoffene dopamin, endorfiner, adrenalin og det som ellers skapes når vi føler mestring og lekeglede.

Leke mer!

Gjør deg selv og kroppen din god og glad og frisk ved å leke mer.

Jeg har flere ganger krevet om hvordan du kan lure litt lek inn i dine hverdagslige gjøremål og se at livsgleden og energien blir bedre.

Jeg har også fortalt om min «ut-av-boksen-tur».

Finn din lek; skisesongen er her snart, ballspill setter virkelig i gang lekeenergien hos dem som liker det, kajakkpadling er spesielt deilig på denne årstiden – øk dine «skills» i hva det nå enn er som er hobbyen din, eller noe som var det en gang.

Du vil ganske sikkert føle deg litt barnslig innimellom, men pytt sann – det er mye bedre enn å gå rundt som et sørlandsk vinterspøkelse uten lyst til å gjøre annet enn å klage over været.

Det er mye bedre å bli «tatt på fersken» i å flire litt for seg selv, enn å ta seg selv på fersken i å ha blitt gammel og sur!

Tone Pernille Sivertsen

Les flere livsstilsblogger om tankekraft og trening på vår Livsstil-seksjon