Agderposten

Sport

«Stress er mentalt, og det kan kontrolleres»

«Stress er mentalt, og det kan kontrolleres»

BLOGG: I dag skriver vår blogger om hvordan det er mulig å håndtere angst og prestasjonspress knyttet til trening og konkurranse.

De aller fleste som har drevet med trening og konkurranse har kjent på nervøsitet/stress og angst i forbindelse med prestasjon.

David Barlow, grunnleggeren av Senter for angst og relaterte lidelser ved Boston University, sier at uten angst ville vi ikke fått utført veldig mye.

Presterer dårligere uten

Det gjelder ikke bare idrettsutøvere, men også underholdningsartister, ledere og håndverkere.

Deres prestasjon ville bli dårligere og kreativiteten mindre uten en viss mengde angst.

Imidlertid kan for mye angst ødelegge prestasjonen. Dette ble først påvist i en undersøkelse på Harvard University for 100 år siden, hvor psykologene Yerkes og Dodson fant ut at moderat angst kan øke prestasjon både hos mennesker og dyr, mens for mye angst, og for lite angst, svekker prestasjonen.

For mye ødelegger

Grensen mellom passe mye aktivering og angst kan være litt diffus. Når blir man så engstelig og stresset at det ødelegger prestasjonen?

David Tod, forfatter av «Sport psychology-the basics», definerer «arousal» som idrettsutøverenes nivå av aktivering og spenning før konkurranse. Det som er viktig her er at idrettsutøveren tolker situasjonen som farlig for sitt eget velvære.

Når man ligger på en solseng er aktiveringen lav, hvis det plutselig begynner å regne vil den øke når man hopper opp for å samle håndklærne og løpe inn. Angst definerer Tod som nivå av opplevd fare ledsaget av bekymringer, nervøsitet og engstelse.

Høyt nivå av angst kan være normal under visse omstendigheter, som for eksempel hvis du blir ranet av en person med pistol, men urasjonell om du ser en edderkopp.

Hvordan håndtere angst

Så hvordan kan idrettsutøvere håndtere graden av aktivisering slik at den ikke utvikler seg til angst og ødelegger deres prestasjon?

Det første man må lære seg er å bevare roen. Man må akseptere at det er ok å oppleve press. Ikke benekte at man er nervøs, men heller ikke overgi seg til angsten.

Se dette bildet i full størrelse
 -

Fokusér på pusten, fyll lungene og la oksygenet flyte gjennom hele kroppen. Når du slipper pusten, skal du fokusere på å frigjøre kroppen for spenninger og kjenne at du har kontrollen. Slik fokusert pusting hjelper deg å redusere press og holder deg på jorda i nåtiden.

Du kan også bruke muskelavspenning, og dette må du trene på utenom konkurranser slik at du kan det når du trenger det. Det finnes mange forskjellige metoder for muskelavspenning som du lett finner på Internett.

For å utfylle fokusert pust og muskelavspenninger er det lurt å bruke self-talk, som jeg har skrevet om tidligere: Si tre positive uttalelser om deg selv som minner deg på at du klarer dette.

En siste ting som kan nevnes her, er å fremkalle et minne om når du engang tidligere klarte å komme deg gjennom en stressende situasjon på en god måte. Gå tilbake i tid, se det for deg og legg merke til det som gjorde at du klarte det. Hva gjorde du? Hva fungerte?

Hvis du klarer å fokusere på selve oppgaven og ikke utfallet, kan angsten reduseres.

Prøv for eksempel å fokusere på løpet du skal gjennomføre, hvor godt du har trent og hvordan det skal utføres, i stedet for å tenke bare på sluttiden.

Prøv å nyte opplevelsen i stedet for å fokusere på resultatet.

Og til sist; husk at stress er mentalt, det skjer i hjernen vår - og det kan kontrolleres.