Agderposten

Svunnen tid

Dette dukket opp da en ny generasjon skulle rydde på loftet

Dette dukket opp da en ny generasjon skulle rydde på loftet

Nå har vi gått løs på loftet! Et slikt loft med luke og trapper som senkes ned. Det er ikke ofte vi beveger oss opp der. Bare når noe skal «ryddes» bort. Derfor er det mildt sagt nokså fullt der oppe under mønet. Beskjemmet må vi nok innrømme at det er en generasjon siden sist det ble fjernet noe derfra.

annonse

$render.recurse($ctx, '$!content.translatedCode')

Men nå er vi i gang! Hvor mye rommer egentlig et hus? Ting og tang blir stuvet bort, og i et gammelt hus kan en være så heldige å finne «skatter» etter flere generasjoner. Det ser vi på TV. Men sjansen for å finne noe spennende her i huset, er vel heller mikroskopisk.

Ting og tang

Se dette bildet i full størrelse
Marit Elisabeth Andersen - Husker du En gang var Jane Fondas treningsmetoder populære.

Husker du: En gang var Jane Fondas treningsmetoder populære.Foto: Marit Elisabeth Andersen

Vi har ikke et kjempestort loft, men det er egentlig hyggelig der. Ikke fullt så hyggelig når det er helt umulig å sette foten ned noe sted. Gamle kommoder, juletreføtter, gamle kosebamser, en våtdrakt som ble anskaffet da Nettauksjonen var helt ny, og som selvfølgelig ikke passet noen. En gammel pels som for lengst har begynt å røyte, puslespill som helt sikkert mangler en haug med brikker, ei gammel tom bokhylle, et par kjøkkenstoler, og ikke forglemme alle oppbevaringsboksene som ble plassert der en gang for lenge, lenge siden – men som sto der tomme fremdeles!

Ikke noen kunstskatt så langt!

Se dette bildet i full størrelse
Marit Elisabeth Andersen - Loftsrydding Ikke så mye som ble kastet fra loftet vårt, men kurver og kleshengere ble i alle fall fylt.

Loftsrydding: Ikke så mye som ble kastet fra loftet vårt, men kurver og kleshengere ble i alle fall fylt.Foto: Marit Elisabeth Andersen

Det er blitt fortalt at det ble funnet et ekte Munch-tresnitt på et loft i nærheten av Kristiansand for mange, mange år siden. Eieren fant en dag på å rote gjennom etterlatt skrot oppe under mønet, og dumpet like god borti denne kunstskatten som lå henslengt sammen med ukeblader, flasker og filler.

Tresnittets ene side forestilte en klutesamler, men derfor var et ingen grunn til å gjemme ham sammen med filler og flasker.

annonse

Vel, han ble altså brakt frem i lyset igjen og kom til heder og verdighet.

Dette skjedde for over femti år siden, og i dag vil et riktig roteloft således øke verdien på gamle sørlandshus ytterligere. Da må det fremheves i annonsene at verken loft eller kjeller har vært ryddet siden nittenfjorten, slik at en potensiell kjøper straks forstår at her er det muligheter for å gjøre et ekstra kupp.

Brannfarlig

Se dette bildet i full størrelse
Marit Elisabeth Andersen - Skohistorie Ikke så mye som er blitt kastet fra loftet vårt.

Skohistorie: Ikke så mye som er blitt kastet fra loftet vårt.Foto: Marit Elisabeth Andersen

På den andre siden burde man ikke falle for fristelsen til å samle for mye rusk på loftet. Da kan brannvesenet raskt gripe inn.

For mange årganger av aviser og ukelader oppunder knastørre bjelker er absolutt ikke å anbefale.

Derimot er grønne og blå glasskuler all right og absolutt brannsikre. Litt småspennende husgeråd, inventar, råtne ruser og åleteiner gjør seg også bra omkring spindelsvev og støvgjemte kister. Kister som godt kan gjemme et og annet kunstverk fra tidligere år og eiere.

De nære ting

Det kan bli mange hyggestunder på det såkalte «øverloftet» i et hus, rotet gjennom generasjoners oppsamlede rariteter og ubrukelige gjenstander. Støv fyller både øyne og nese.

annonse

Se dette bildet i full størrelse
Marit Elisabeth Andersen - Loftsrydding Ikke så mye som ble kastet fra loftet vårt, men kurver og kleshengere ble i alle fall fylt og tatt vare på.

Loftsrydding: Ikke så mye som ble kastet fra loftet vårt, men kurver og kleshengere ble i alle fall fylt og tatt vare på.Foto: Marit Elisabeth Andersen

Selvfølgelig finner man «kunstverker». Mor eller fars tegninger fra barneskolen, stilbøker, fotografier sammen med ukeblader fra en generasjon tilbake. Her finner man pyntegjenstander og fløtesett i noe som engang hadde vært blankt og skinnende plett. Sprø og falmede stråhatter med livsfarlige nåler og møllspiste hjemmelagde ullgensere.

Poser med gamle halvferdige håndarbeider fra vår egen ungdomstid sier vel sitt om vårt bidrag til den kunstneriske verden. Til og med det halvferdige skjørtet vi engang prøvde å få ferdig – ikke bare på ett sykurs, men to. Nei, sy-gener fantes ikke.

Men vi kom aldri over virkelige kunstskatter. Ikke et eneste tresnitt eller maleri av store mestre dukket opp fra rotets dyp. Men hvem vet? Det kan jo hende at vi overså både det ene og det andre kunstverket i vår iver og uvitenhet.

Kunstverk

Se dette bildet i full størrelse
Marit Elisabeth Andersen - Ubrukelig? Når ble egentlig et slikt sett brukt? Engang var det antakelig blankt og skinnende.

Ubrukelig?: Når ble egentlig et slikt sett brukt? Engang var det antakelig blankt og skinnende.Foto: Marit Elisabeth Andersen

Vi ofret aldri Edvard Munch en tanke på vår jakt under takbjelkene. For oss var tegningene fra mors eller fars hånd kunstverk av edleste klasse. Der lå det et udefinerbart historiens sus over de gamle blyantstreker på gulnet papir.

annonse

Tenk at disse utgamle mennesker for lenge, lenge siden hadde vært barn og gått på skolen ...

Av vårt eget rot dukker andre kunstverk frem. Nemlig tegninger og skolebøker fra egne barns barndom.

I kofferter og esker finner vi klær fra spedbarns størrelse til opp mot konfirmasjonsalder.

Vi husker det skulle spares på. Ikke tenkte vi den gang på at alt som ble satt opp på loftet engang måtte tas ned igjen.

Og den tid er nå kommet. Men det tar sin tid, for minnene strømmer på.

Og ennå er vi ikke kommet så langt at vi klarer å kaste alt ennå. Loppemarkedet får vente noen år til.

Fortrenger fakta

Se dette bildet i full størrelse
Marit Elisabeth Andersen - GLOBUS Nærmere et skattefunn kom vi ikke. Denne globusen har ligget på loftet i mange år. Verden har forandret seg mye siden den gang ...

GLOBUS: Nærmere et skattefunn kom vi ikke. Denne globusen har ligget på loftet i mange år. Verden har forandret seg mye siden den gang ...Foto: Marit Elisabeth Andersen

Du har sikkert vært der du også. Eller kanskje ikke? Kanskje er loftet ditt så fullt at du ikke kommer deg opp der. Du går over til å late som om loftet ikke eksisterer. Du fortrenger det faktum at du bør, virkelig bør, rydde på loftet. Det skulle du ha gjort for lenge siden. Men du orker ikke.

Om du hadde orket å rydde, så sto du fortsatt der med en tilsynelatende uløselig utfordring. Hvordan skal du bli kvitt alt? Du orker nesten ikke tanken på den turen til Heftingdalen. Der man må stå i kø og sortere alt avfallet nøye overvåket av personalet.

Bedre plass

Se dette bildet i full størrelse
Marit Elisabeth Andersen - Endelig Oppe under mønet fant vi juletrefoten som vi har lett etter i flere år. Nå har vi tre stykker ...

Endelig: Oppe under mønet fant vi juletrefoten som vi har lett etter i flere år. Nå har vi tre stykker ...Foto: Marit Elisabeth Andersen

Men nå er det gjort, men det er ikke blitt mer plass på loftet.

For skapene i hovedetasjen var mer enn fulle. Likeså klesskapene. Det trengtes å rydde der også. Og hvor havner så dette? Jo, på loftet selvfølgelig. Det er jo helt umulig å kaste den fine kjolen vi brukte på det vellykkede julebordet. Eller den første ballkjolen til vår datter.

Men det overlater vi lett til neste generasjon. Kanskje de finner noe på loftet som en gang i fremtiden kan betegnes som en skatt.