Agderposten

Kultur

Laksefestival tilbake i Nidelva: – Gi barna en fiskestang før fotballen tar dem

Laksefestival tilbake i Nidelva: – Gi barna en fiskestang før fotballen tar dem

Nedre Nidelv Elveeierlag gjør hva de kan for at flere skal utvikle fiskeinteresse. Lørdag var laksefestivalen tilbake, men ungdommen uteble.

annonse

$render.recurse($ctx, '$!content.translatedCode')

Etter tre år i dvale var Laksefestivalen ved Nidelva endelig tilbake. Lørdag formiddag inviterte elveeierlaget erfarne fiskere og nybegynnere i alle aldre til å bli med på gratis fiske og - som seg hør og bør - en konkurranse.

Styrenestleder i elveeierlaget, Jørgen Idalen, sier at grunnen til at festival ble satt på pause var at det ble vanskelig å konkurrere med andre hobbyer som fiskeinteresserte også vanligvis har. Som for eksempel jakt som deler samme høysesong.

– Problemet var ikke at vi ikke ville, men at det var vanskelig å få folk. Det trengs jo folk til å organisere dette som også driver med andre ting. Høsten er tre måneder for kort, forteller Idalen.

Se dette bildet i full størrelse
Mats Høimyr - KONSENTRERT Det var mange som jaktet storfiske lørdag.

KONSENTRERT: Det var mange som jaktet storfiske lørdag.Foto: Mats Høimyr

Elveeierlaget puster nå liv i festivalen igjen etter ønske fra faste fiskere i elven. De planlegger å igjen gjøre den til et årlig arrangement.

annonse

Sølvkroken sponset for øvrig festivalen med premier til en samlet verdi av 15.000 kroner, så det var mye å kjempe om for deltakerne.

Vinneren

Det ble til sammen fanget ni laks i konkurranseperioden. Det var besøkende fra hele sørlandet som hadde kommet for å delta, men mannen som stakk av med førstepremien var arendalitten Kjetil Flakke.

– Jeg kom litt sent igang, de andre hadde vel fisket en time da jeg startet. Jeg visste at min far og en kamerat alt hadde fisket lengre ned i elven, så jeg bestemte meg da for å prøve litt lengre opp, forklarer Flakke. Han klarte etter en halvtimes tid å snøre inn en laks på hele 4,7 kilo ved Refsnes.

Mats Høimyr - VINNER Kjetil Flakke fikk en laks på nesten fem kilo. Det holdt også til seier.

VINNER: Kjetil Flakke fikk en laks på nesten fem kilo. Det holdt også til seier.Foto: Mats Høimyr

– Jeg var ikke sikker på om jeg kom til å vinne, men regnet med at det iallfall kom til å bli en premiesluk på meg. Men jeg hadde jo et lite håp. Jeg fisker jo til vanlig her. Hvis ikke jeg må på jobb kommer jeg nok tilbake neste år og. Vi må prøve å holde tradisjonen i hevd, sier Flakke.

annonse

Savnet ungdommen

– Som foreldre har vi et ansvar for å ta med barna ut i elva. Gi dem en fiskestang før fotballen tar dem, sa dommer og fiskeoppsynsmann, Odd Neset, humoristisk da tiden hadde kommet for å dele ut premien i ungdomsklassen.

Det var 37 påmeldte som deltok på festivalen, blant dem fem barn som alle tok med seg premie hjem. Men én gruppe som ikke var til stede på festivalen var ungdommer i alderen 12 til 18 år.

Se dette bildet i full størrelse
Mats Høimyr - VINNER Det ble premie til alle barna som deltok.

VINNER: Det ble premie til alle barna som deltok.Foto: Mats Høimyr

– Vi håper at vi kan få til dette hvert år og at det blir slik det var før. Vi hadde tidligere omkring 30 barn som deltok fordi mange av foreldre tok med seg barna, sier Neset. Han forteller at det som regel er ungdomsgrupper som fisker jevnlig i Nidelva, men er skuffet over at det ikke var noen til stede på festivaldagen.

– Vi hadde mange ungdommer her i forbindelse med første uka (av fiskesesongen) da vi hadde gratis fiske, sier Idalen, og legger til at de har sett stor økning i salg av fiskekort og interesse etter gratisuken.

Mats Høimyr - FAMILIE Knut Jørgen, Camilla og Steinar Windgaard knudsen prøvde seg fra båten og fikk med seg litt fangst.

FAMILIE: Knut Jørgen, Camilla og Steinar Windgaard knudsen prøvde seg fra båten og fikk med seg litt fangst.Foto: Mats Høimyr

annonse

Vil ha bedre tilrettelegging

Barn under 18 år får fiske gratis i elven hele sesongen. Elveeierlaget har fra og med 2016 og bestemt at også kvinner skulle få fiske gratis i alle soner langs Nidelven, i håp om at det vil åpne opp for at flere kvinner utvikler en interesse for fisking.

Nedre Nidelv Elveeierlag har denne sesongen doblet salget av fiskekort sammenlignet med fjoråret.

Neset forteller at fangsten har doblet seg fra i fjor. Det har så langt blitt fanget omkring 700 kilo laks i Nidelva siden sesongstart 1 juli, og vil trolig være mer når sesongen avsluttes ved månedsskiftet.

Se dette bildet i full størrelse
Mats Høimyr - VINNERE Mange hadde noe å juble for under laksefestivalen lørdag.

VINNERE: Mange hadde noe å juble for under laksefestivalen lørdag.Foto: Mats Høimyr

Elveeierlaget har tidligere uttrykt bekymring over laksebestanden, men sier nå at fremtiden for laksefiske i elva ser bedre ut.

– Vi vet ikke hvor mye fisken kan ha gått opp, men sånn generelt ser det ut til å være en bedre sesong i år enn i fjor, sier Idalen.

Elveeierlaget har innstallert automatiserte systemer i et forsøk på å anslå laksebestanden og dens utvikling, men Idalen forteller at disse per nå ikke fungerer godt nok til å være pålitelige. De ønsker også å få til møter med Agder Energi som regulerer vannføringen via vannkraftverk langs elven, i et forsøk på å få mer vann inn i elven.

Det er per i dag vannføring fra Rygene vannkraftverk på 5 kubikkmeter i sekundet om sommeren, og 1 kubikkmeter i sekundet om vinteren. Elveeierlaget sier at de ideelt hadde ønsket å endre dette til 20 kubikkmeter i sekundet.

Idalen forteller at elveeierlaget vil ha dialog med Agder Energi fremover for å innstallere laksetrapp ved Rygene vannkraftverk.

– Det slusesystemet som er der nå er proppen. Vi har veldig god dialog med Agder Energi og ønsker en raskere reaksjon fra verket angående laksetrappa. Vi har et håp om å få bygget den i 2020, sier Idalen. Han forteller at de ønsker å installere laksetrapp ved vannkraftverket i Evenstad og.