annonse

Nå er gruvelandskapet nominert til arkitekturpris

VISUELT
VISUELT: Slik ser de svevende stiene som går ut fra 3. etasje i Bomuldsfabriken Kunsthall og over i Torbjørnsbu gruver. (Foto: LIV EKEBERG)
POPULÆR
POPULÆR: Fra åpningsdagen 26. mai i fjor da folk sto i kø for å gå over den svevende stien til gruvene. (Foto: INGER STAVELIN)
TRAPP
TRAPP: Denne vindeltrappen fører folk opp til svevestien. (Foto: Tore Ellingsen)
ARKITEKT
ARKITEKT: Jonas Major, har tegnet kunstarenaen. (Foto: )
LOKALE
LOKALE: Eiketrappa, her under bygging i fjor vår, er laget av Bøylestad & Moen. (Foto: Tore Ellingsen)

+ Kunstarena Torbjørnsbu Gruver er en av 13 nominerte til Arkitekturprisen 2019. Gruvene med malmutvinningen var en gang en av grunnpilarene for Arendal som by.

Anne Gro Ballestad

En jernsti fører publikum fra Bomuldsfabriken Kunsthall. Den rullestolvennlige stien som svever fra tredjeetasjen og ut i et landskap som tidligere var utilgjengelig bak sikkerhetsgjerder. Fra stien kan man se ned i flere dagbrudd der det ble tatt ut jern i flere hundre år.

Over gruvelandskapet svever skulpturen «Dyret» av Bård Breivik.

Åpnet i fjor

Det er sjefen sjøl, Harald Solberg, som er mannen bak både ideen og gjennomføringen av kunstarenaen som åpnet i fjor.

Prisen var 10 millioner kroner, og et spleiselag bestående av Kulturdepartementet, Kulturrådet, fylkeskommunen, kommunen og oppsparte midler fra Bomuldsfabriken Kunsthall selv har finansiert dette.

Det er Studio Major med arendalsarkitekten Jonas Major som har tegnet kunstarenaen.

Ville vise fram

Bakgrunnen for prosjektet er ønsket om å realisere opplevelsespotensialet i det kulturhistoriske landskapet bak Bomuldsfabriken Kunsthall. Hovedideen er å skape en arena hvor fortellingen om en av grunnpilarene for Arendal som by, malmutvinningen i Torbjørnsbu, fortelles i samspill med en serie stedsspesifikke samtidskunstverk.

Arkitekturen er en sammenstilling av sikksakkende svevestier, utsiktspaviljonger og atkomster til det kulturhistoriske landskapet.

Visuelt er prosjektet drevet av ideer om en stedegen tidløs arkitektur som knytter seg til sine omgivelser uten å etterligne. Konstruksjonsstål er valgt som materiale, med tanke på at jernmalm ble utvunnet fra gruvene, men også for å skape en materiell tilhørighet til landskapets naturlige innslag av jernmalm i den stedegne bergarten.

Kunstutstilline

Kunstarenaen har foreløpig kunstverk av Jan Hafström, Bård Breivik, Anders Gjennestad, samt en eiketrapp av Bøylestad & Moen.

Agder arkitektforening mener prosjektet fortjener å motta arkitekturprisen for sin «uselviske visjon» – ideen med prosjektet og det ferdige resultatet lykkes i å tilrettelegge for gratis universelt utformet tilgang til et spennende område, en natur- og kulturopplevelse som ellers uten dette eller lignende prosjekt ingen ville hatt tilgang til.

"Et besøk her fester seg i minnet. Agder arkitektforening berømmer også oppdragsgiver for mot og pågangsvilje til å realisere prosjektet. Et eksempel til etterfølgelse» heter det i nominasjonen.

Arkitekturprisen deles ut på Arkitekturdagen 27. september, og vinneren mottar kr 100 000, diplom og en plakett. Arkitekturprisen er en unik fagpris hvor alle medlemmer i Norske arkitekters landsforbund utgjør juryen.

agro@agderposten.no