annonse

Nå er «Rederiet»-bøkene på plass

MED PÅ LISTA
MED PÅ LISTA: Øystein Antonsens bøker om "Rederiet" er med på lista over Agderlitteratur. (Foto: Øystein Bjerkestrand)

+ Øystein Antonsens «Rederiet»-serier manglet i listen over skjønnlitteratur fra Sørlandet, men ifølge juryleder i Sørlandets Litteraturpris, Randi Nilsen, hadde det en helt naturlig forklaring.

Øystein Bjerkestrand

Under oversikten Agderlitteratur 2019 på litteraturprisens nettside står det at listen oppdateres fortløpende. Men da Agderposten i august skrev om Øystein Antonsen og hans romaner i serien «Rederiet» var ikke disse oppført her, til tross for at han hadde skrevet flere bøker i det aktuelle tidsrommet.

Leder av styringsgruppa, Randi Berge Wandrup, mente det hele berodde på en misforståelse. «Rederiet»-bøkene, seks i tallet, ble deretter lagt til i listen.

Juryleder Randi Nilsen forstår at det kan ha sett påfallende ut, men at listen ikke var ajourført.

– Jeg har pratet med personen som har ansvar for listen. Vedkommende var lei seg for at hun ikke hadde oppfattet at Antonsens bøker ikke var med. Vi har veldig stor respekt for både forfatter og leser, fastslår Nilsen.

Respekt for forfatteren

Hun forteller at verken hun eller den øvrige juryen slett ikke ser på «Rederiet» som annenrangs, «smusslitteratur» eller «husmorporno».

– Vi bruker ikke de ordene i det hele tatt. Vi har respekt for leseglede. Det er det viktigste, og det er også grunnen til at prisen ble etablert. Øke oppmerksomheten og lesegleden. Samtidig skal det henge ganske høyt å få en litterær pris. Vi må se på blant annet språk, fortellerstil, originalitet og andre faktorer. Vår egen personlige smak settes i andre rekke, forteller Nilsen.

Kontaktet av kulturhuset

Øystein Antonsen synes det er fint at bøkene nå er blant bøkene i oversikten.

– Da blir de iallfall vurdert, sier han.

Etter Agderpostens sak har Arendal kulturhus tatt kontakt med Antonsen som skal ha et opplegg våren 2020.

– Det er veldig morsomt, avslutter Antonsen.

Sørlandets litteraturpris for 2019 deles for øvrig ut i april neste år.

oybj@agderposten.no