annonse

Her finner du musikere blant hver en campingvogn

Solhattene
Solhattene: Trekkspillgjengen er kledd i samsvar med bandnavnet Solhattene. Her spilles det opp til dans. (Foto: )
Latteren sitter løst
Latteren sitter løst: Laila Oland drar gjerne frem gitaren og synger en av hennes mange egenkomponerte viser på Skjærgårdstreffen. Språket er ment for voksne, mens publikum ler seg skakk i hjel. Alle (Foto: Matias Smørvik)
Gammeldans
Gammeldans: Espen Aasbø fra Gjerstad og Bjørg Turid Ramse fra Treungen er synlig bevis på at den yngre generasjonen behersker gammeldans. (Foto: )
Ilddåpen
Ilddåpen: Rune Hellevik har sammen med broren Jørn overtatt ansvaret for Skjærgårdstreffen. (Foto: )
Det flotte Instrumentet
Det flotte Instrumentet: Arne Torfinn Limann har blitt leid inn på Skjærgårdstreffen flere ganger. I år blir det kun buskspill. (Foto: )
Trubadur med tolv strenger
Trubadur med tolv strenger: Roald Larsen underholder med Kim Larsen-toner for Linda Pedersen Thomas Hagen Grandsholt og Kirsten Margrete Grandsholt. (Foto: )
På grensen til allsang
På grensen til allsang: Britt Annes orkester spiller opp til folkedans inne i teltet på Hove camping. (Foto: )
Metter sulten
Metter sulten: De er kanskje yngst på festivalen, men gjør en viktig jobb. Mathias Johansen og Nikolai Hellevik fikser mat på grillen. (Foto: )

+ Skjærgårdstreffen er festivalen hvor det spilles mer blant campingvogner og bobiler, enn det gjør på scenen. Busktradisjonene lever i beste velgående.

Matias Smørvik

Toner fra en av Kim Larsen største hits kan høres blant hundrevis av campingvogner og improviserte vorspiel på Hove camping. Musikken stammer fra den tolvstrengede gitaren til Roald Larsen. Han sitter på en forsterker han har dratt med seg gjennom halve campen. Til sist slo han seg ned hos en gjeng fra Lillesand. Hans nye venner setter stor pris på besøket.

– Det er dette som er buskspill. Den ene kommer og den andre går, sier Larsen som kun har godord å si om festivalen han stadig vender tilbake til.

– Dette er den mest suverene venners venner fest du kan forestille deg. Her finnes kun musikk og glede. Etter å ha kommet hit noen år, begynner du å kjenne ganske mange, forteller han.

Skal leve videre

I fjor omtalte Agderposten Skjærgårdstreffen som fylkets minst jålete festival. Konseptet har ikke forandret seg nevneverdig til tross for at brødreparet Rune og Jørn Hellevik har overtatt stafettpinnen i festivalens 26. leveår.

Gammeldans og trekkspill-tradisjonene står fortsatt like sterkt på artistlisten. Samtidig har festivalen innslag av country, bluegrass og danseband.

– Folk snakker om at gammeldans og trekkspillmusikk kommer til å dø ut med denne generasjonen, men jeg er ikke det spor bekymret. Du ser hvor flinke trekkspillklubbene er til å rekruttere. Det kommer stadig nye talenter inn, sier Rune Hellevik.

Han anslår et besøk på rundt 1500–2000 i løpet av musikkfestivalen som går fra torsdag til lørdag.

– Noen har øvd seg i hele år før de skal spille her. På Skjærgårdstreffen får de mulighet til å spille for et publikum som setter pris på denne musikken.

Tilgjengelig

Gjennom festivalområdet møter Agderposten på mange besøkende som vil skryte av festivalen. Særlig funksjonshemmede setter pris på tilgjengeligheten og servicen de blir gitt.

– Det er viktig for oss. Mange av dem som liker denne musikken er godt opp i årene. Da er Hove camping et ideelt sted for et slikt arrangement, sier Hellevik.

Gammeldans og buskspill

Under et plasttak har gamle kjente og nye venner slått seg ned. Laila Oland sitter på fanget til Laila Larsen og drar i gang noen av hennes egenkomponerte viser. Publikumet ler seg skakk når de får høre tekstene som passer best til et voksent publikum.

– Vi har det så vanvittig gøy. Vi spiller med alle slags folk, sier hun før det utbrytes en skål blant gjengen.

På festivalen møtes musikere fra en hel rekke musikktradisjoner. Kan du spille tar du med det et instrument eller fem. Uttrykket buskspill kan sammenlignes jamming, men hvor hovedvekten ligger på musikksegmenter innenfor gammeldans, country, folkemusikk og viser. På Skjærgårdstreffen lever tradisjonen i beste velgående, og man finner nesten like mange instrumenter som publikummere. 600 buskspillere proklamerer arrangøren, i tillegg til de 300 som er booket på scenen.

Men også andre stolte kulturtradisjoner blir ivaretatt i på festivalen. Utendørs er det stilt i stand en 250 kvadratmeter stort dansegulv med scene på enden. Her danses gammeldans som tatt rett fra Setesdal.

– Jeg er sjåfør og helt edru, men har det fantastisk gøy likevel. Jeg elsker å danse. Kan du takta, får du til å være med på det meste du blir bydd opp på, sier Bjørg Turid Ramse som har tatt turen fra Treungen.

matias.smorvik@agderposten.no