annonse

Da dammen ble tappet, kom grunnlaget for Arendal by til syne

STENGTE VEIEN
STENGTE VEIEN: Veggen av stein og tømmer stengte en av forgreningene til elva, slik at ikke tømmeret skulle komme på avveie. (Foto: )
SOLIDE RESTER
SOLIDE RESTER: Tømmergjerdet i midten av bildet styrte tømmerstokkene forbi hindringer i fossen på Rykene. (Foto: )
FORDUMS STORHET
FORDUMS STORHET: Til venstre ser du en av de mange veggene som ble bygd for å styre tømmeret riktig vei, mens du på bunnen av elva, ser noe få av de mange tusen tømmerstokkene som ligger som tidsvitner i elva. (Foto: )
LIGGER FAST
LIGGER FAST: Gjennom det grunne vannet kan du se både tømmerstokkene på bunnem, og to mer moderne båter som også har blitt elvas eie. Ser du begge? (Foto: )
TØFFE KARER
TØFFE KARER: Tømmerfløterne hoppet mellom tømmerstokkene opå ferden ned elva for å styre dem til kjøperne. (Foto: )
SKAPTE RIKDOMMEN
SKAPTE RIKDOMMEN: Rygene Smith og Thommesen på Rykene, er blant dem som skapte formuen gjennom tømmerfløtingen. (Foto: )
MIKADO
MIKADO: Som en kjempes spill med pinner, står tømmeret hulter til bulter rundt Lundeøya i Nidelva. (Foto: )
SKAPTE RIKDOMMENE
SKAPTE RIKDOMMENE: Rundt Lundeøya ligger stokkene ekstra synlig fra det tømmereventyret som skapte Arendal. (Foto: )
SKAPTE PROBLEMER
SKAPTE PROBLEMER: Små og store fossefall, som de to her på Kroken, skapte utfordringer for fløterne. (Foto: )

+ Da Rykenedammen ble tappet ned i år, kom det kulturminner til syne som ikke er sett på mangfoldige tiår, og som viser hva som var hele grunnlaget for at Arendal ble en by.

Frank Johannessen

– Den fossen der kan jeg ikke huske å ha sett for 20 år siden engang, da vi bygde den demningen vi har i dag, sier Roald Rydningen i Agder Energi Vannkraft.

Et par uker i sommer fikk Nidelva renne mer eller mindre slik den opprinnelig gjorde forbi dammen på Rykene, fem meter eller mer grunnere enn det vi normalt ser. Det avdekket mange sunkne båter, og enorme mengder tømmerstokker. Selve livsgrunnlaget for Arendalsvassdraget om vi går et par hundre år tilbake i tid.

SOLIDE RESTER
SOLIDE RESTER: Tømmergjerdet i midten av bildet styrte tømmerstokkene forbi hindringer i fossen på Rykene. Foto:

Bygde Europa

Det sies at London og Amsterdam er bygd av tømmer fra Sørlandet. For fra begynnelsen av 1400-tallet var det mangel på trelast i nordlige Sentral-Europa og landene ved Nordsjøen sendte skip til Nedeneskysten, der de fant rikelig med tømmer.

Men etter hvert som skogene nærmest sjøen ble hogd ned, begynte man å fløte tømmer nedover blant annet Nidelva, som kunne hente tømmer hit fra Vrådal i Telemark. Tømmerskutene brakte handel, og handelen skapte Arendal.

FORDUMS STORHET
FORDUMS STORHET: Til venstre ser du en av de mange veggene som ble bygd for å styre tømmeret riktig vei, mens du på bunnen av elva, ser noe få av de mange tusen tømmerstokkene som ligger som tidsvitner i elva. Foto:

Mye tapt underveis

Tørrleggingen har avdekket både noen av steinkistene som fungerte som forankringspunkter for tømmerbommer ved Rykene, samt store gjerder som er satt opp for å styre tømmeret unna steiner, fjellnabber og andre hindringer som kunne skape propper i systemet.

Men ikke minst, ser du alle tømmerstokkene som sank under transport og ble liggende på elvebunnen.

Du ser at de er fløtet nedover fordi de er kvistet og nærmest som telefonstolper.

LIGGER FAST
LIGGER FAST: Gjennom det grunne vannet kan du se både tømmerstokkene på bunnem, og to mer moderne båter som også har blitt elvas eie. Ser du begge? Foto:
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.