annonse

Nå gir kalendermannen seg: 520 bilder gjennom 40 år er nok

SETTER PUNKTUM ETTER DOBBELTJUBILEUM
SETTER PUNKTUM ETTER DOBBELTJUBILEUM: Hvert år i 40 år har Willy Nylén kommet med den fyldige kalenderen med historiske bilder. Nå har han rundet 80 år, og lar (litt) yngre krefter overta utgivelsen. (Foto: Tore Ellingsen)
SKØYTELØP ENGASJERTE
SKØYTELØP ENGASJERTE: Tjenna ble brukt til skøyteløp i mange år. Øverst et ca 100 år gammelt bilde, innfelt skøyteløpere fra 1955. (Foto: Fra kalenderen)
DRAMATIKK
DRAMATIKK: I 1957/59 ble det lagt ned vann og kloakk i Hovedgata, og lastebilen til Thoralf Røisland havnet i grøfta. (Foto: Fra kalenderen)
FØRSTEKLASSINGER
FØRSTEKLASSINGER: Første skoledag på Tvedestrand skole i 1955 for første klasse. Alle navene står i kalenderen. Alfhild Sørlle er lærer. (Foto: Fra kalenderen)
STRANDHAGEN OG FJÆRKLEIV
STRANDHAGEN OG FJÆRKLEIV: Dette er fortsatt innkomsten til byen, men i 1890 var veien smal og vegetasjonen sparsom. (Foto: Fra kalenderen)

+ Han syntes det passet å gi seg nå, Willy Nylén i Tvedestrand, som halve livet har samlet bilder og gitt ut Tvedestrandskalenderen

Tore Ellingsen

Til sammen utgjør kalenderne en samling med 520 bilder fra tidligere tider i Tvedestrand kommune. En lokalhistorisk skatt med bilder med et tidsspenn på over 150 år, fra alle kanter av kommunen, og med en lang rekke personer som alle er navnsatt.

For den pensjonerte læreren og rådgiveren har ikke bare nøyd seg med å få inn interessante bilder. Nei, det følger en tekst med bildet, som gir informasjon om hvor og når det tatt, i hvilken sammenheng det er tatt, og altså, så langt det har vært mulig; navn på alle personer, små som store.

Samme suksessoppskrift

Etter 40 år er suksessoppskriften den samme. Det er helst motiver fra alle de tre kommunene Dypvåg, Holt og Tvedestrand, som er dagens Tvedestrand, det er sport, musikk/kultur, skole, næring og ulike steder til ulike årstider.

Han er nøye slik, helst i julemotiv i desember, snø i januar og musikkorps i mai for å nevne noe.

Inntekter til korpset

Og den ivrige musikanten har i alle år tatt denne jobben for skaffe inntekter til Tvedestrand Musikkorps, der han har vært med i alle sine voksne år. Kalendersalget har i 40 år gitt inntekter til korpset.

Men Willy Nylén vil ikke ta æren alene. Han vil ha frem at det for det første er det mange som har bidratt med bilder som kan benyttes, og så må Trygve Vaksdal Nilsen nevnes. Han er rene trollmannen til å få små gamle bilder til å bli så gode at de fint kan brukes i kalenderen. Og kalendermannen selv er også imponert over mange av de ofte svært gamle originalbildene, hvor god kvalitet og skarphet de har.

Det blir fortsatt kalender

Tvedestrand Musikkorps vil fortsette å gi ut kalenderen, og en annen korpsnestor, den ti år yngre Jon Tjøgersen, vil overta ansvaret. Men Nylén forsikrer at han kan bistå om nødvendig, han har jo erfaringen inne.

Og den siste kalenderen fra selveste kalendermannens hånd, er som vanlig i salg på Nytorvet kiosk, men kan sikkert også bestilles fra opphavsmannen selv.

toel@agderposten.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.