annonse

Da de hørte at den gamle politistasjonen sto tom, slo de til

STOLTE
STOLTE: De er noen av medlemmene av Pride Art som står bak utstillingen «Skamfull» i den gamle politistasjonen i Arendal. Fra venstre Marc Kiska, Vegard Øidvin, Frederick Nathanael og Ane Skjævestad. Her i mottaksrommet nede i fengselskjelleren. (Foto: )
INGEN ALDERSGRENSE
INGEN ALDERSGRENSE: Gåstolen som er lagringsplass for sexleketøy. (Foto: )
PÅ REKKE OG RAD
PÅ REKKE OG RAD: Barbiedukker i politiuniformer på gulvet mens «dømte» dukker henger i galgen. (Foto: )
EVINNELIG RUNDDANS
EVINNELIG RUNDDANS: Marc Kiska har laget denne skulpturen, der vissent løv og friske blomster er en del av historien. Kiska viser sine fotografier i kjelleren. (Foto: ELISABETH GROSVOLD)

+ Sørlandshistoriens største skeive utstilling starter i den gamle politistasjonen i Arendal denne uka, og avsluttes i Kristiansand under Skeive Sørlandsdager.

Anne Gro Ballestad

– Denne lokasjonen gir oss så utrolig mye. Her er kontrastene mellom de mørke glattcellene i kjelleren og den lyse rettssalen hvor det er høyt under taket, sier Ane Skjævestad, tromøygeit og medlem av kunstnerkollektivet Pride Art, som er Oslo Prides kunstneriske plattform.

20 skeive kunstnere deltar med sine arbeider i utstillingen «Skamløs». Rundt 15 bilder, installasjoner, fotografier og skulpturer kan sees. Utstillingen øker til 40 objekter nå den kommer til Kristiansand.

INGEN ALDERSGRENSE
INGEN ALDERSGRENSE: Gåstolen som er lagringsplass for sexleketøy. Foto:

Stor opplevelse

Hun har hatt ansvaret for scenografien, og synes det er stort å få være med på denne første og største og ikke minst historiske skeive utstillingen på Sørlandet.

Bare tre uker har hun og Frederick Nathanael hatt på å kuratere denne store utstillingen. Til sammenligning brukte man to år på å kuratere den store Hen-utstillingen, om det flytende kjønn, på Vestfold Kunstmuseum i Tønsberg.

Begeistret for lokalene

– Dette er noen fantastiske lokaler. Her ble folk dømt, og det er jo også det vi homofile har blitt i samfunnet, sier Nathanael.

Utstillingens navn er Skamløs og den vil nok både provosere og sjokkere.

Knytte sammen

– Vi vil knytte mennesker og kunst nærmere hverandre. Kunst skal være innovativ og påvirke oss, sier Skjævestad.

Utstillingen består av maleri, foto, grafikk, video, tegneserier, skeiv litteratur, skulptur og installasjon. De to sistnevnte kategorier pryder den tidligere rettssalen i 3. etasje i det som en gang ble kalt Statens Hus.

PÅ REKKE OG RAD
PÅ REKKE OG RAD: Barbiedukker i politiuniformer på gulvet mens «dømte» dukker henger i galgen. Foto:

– Arendalitter har behov for å se slik kunst. Da vi fikk høre at den gamle politistasjon sto tom og urørt, slo vi til, legger Skjævestad til.

Torsdag inntar kunstnerkollektivet Kristiansand og Mint Art Gallery i Containerhavna i Kristiansand. Der blir utstillingen, som da har enda flere arbeider, bli stående til Skeive Sørlandsdager er over.

Populær

– Det var fullt av folk på åpningen, som ble foretatt av Arendal kommunes kultursjef, Linda Sætra. Siden har det kommet og gått folk her i hele dag, forteller Nathanael.

Pride Art skiller ikke mellom profesjonelle og amatørkunstnere. Her får alle som har noe å bidra med, slippe til, fortsetter han.

– Dette er et verdivalg vi har gjort for å etterstrebe størst mulig reelt mangfold.

Bidrar til forståelse

Pride Arts overordnede mål er å bidra positivt til økt forståelse for skeive menneskers liv og virkelighet og holdningsendring gjennom åpenhet og det sterke verktøyet kunst utgjør i kampen mot diskriminering og fordommer.

Pride Art driftes på frivillig grunnlag og skal være autonom, partipolitisk uavhengig og ikke underlegges offentlig politisk styring eller kommersielle særinteresser. Kunstnerne skal selv ha styring over arrangementene.

Bestemmer selv

I all hovedsak er det kunstnerne selv som avgjør hva de vil stille ut, alt etter som hva det er plass til.

– Vi etterstreber å nå et mye bredere publikum enn de som ellers oppsøker kunstgallerier, forteller Fredercik Nathanael.

agro@agderposten.no

annonse