annonse

Til topps etter å ha solgt tidligere suksesshistorie

PÅ INNTEKTSTOPPEN
PÅ INNTEKTSTOPPEN: Kjell Ragnar Mork solgte gründerselskapet sitt, og inntok inntektstoppen i Arendal. (Foto: )

+ Oljeservice-gründer Kjell Ragnar Mork (71) fyker rett inn på inntektstoppen i Arendal for 2017, etter å ha solgt sin tidligere suksesshistorie.

Pål Yngve Berg

Marine Technlogy AS, som har vært leverandør til offshorebransjen, har vært en av Aust-Agders ukjente oljeservice-bragder.

Men så kom oljepriskrakket. Nedturen var så lang og tung at styret 15. mars i år fastslo i årsberetningen at forutsetningen for å fortsette driften var betydelig svekket.

Aksjonærene tok deretter ut alle ledige midler i et ekstraordinært utbytte som ledd i et salg til nye eiere.

Hovedvirksomheten har vært i datterselskapet UAB Marine Technology i Litauen.

Tok utbytte på 37,3 millioner

Det fremkommer av det reviderte regnskapet til Marine Technology AS for 2017 at de tidligere eierne tok ut 37,3 millioner.

Mork har eid 52 prosent av Marine Technology. De øvrige selgerne er Kai Helge Myhren (14 prosent), Knut Morten Johansen (14 prosent), Edith Gundersen (12 prosent) og Roald Amundsen (8 prosent).

Dette fører Mork rett inn på inntektstoppen i Arendal med klar margin og på fjerdeplass i fylket for 2017.

Mork hadde 21,3 millioner kroner i nettoinntekt og en formue på 40,6 millioner dette året.

Han har hatt bostedsadresse i Arendal, men har nå flyttet til Grimstad etter å ha kjøpt en leilighet i sjøkanten for 4,36 millioner i fjor høst.

Selv om suksesshistorien falmet etter over 20 års drift, er Kjell Ragnar Mork veldig godt fornøyd med Litauen-kapittelet i livet sitt.

– Når vi ser på resultatet har det vært et relativt hyggelig eventyr. Aksjonærene har jo fått valuta investeringene sine. Det har vært utfordrende å jobbe i Litauen, spesielt i begynnelsen. Men etter hvert gikk samarbeidet utrolig bra, sier Mork til Agderposten.

Det er austegdenes gamle samarbeidspartner, litauiske Western Shipyard, som nå skal forsøke å blåse nytt liv i Marine Technology.

Etter mange år i Aker- og Ugland-systemet etablerte Mork selskapet i Arendal rundt år 2000.

Han har tidligere fortalt Agderposten at datterselskapet i Litauen omsatte for 200 millioner i 2014, med et overskudd på 20 til 25 millioner.

– Vi har funnet frem til noen produkter som vi er alene om, og leverer offshorekonstruksjoner over og under vann til kunder i Europa, Houston, Malaysia, Frankrike og Brasil. Datterselskapet har vokst seg veldig stort, utdypet han overfor avisen i 2014.

Solgte eiendom for 9,1 millioner

Marine Technology flyttet virksomhet fra Kystveien i Arendal til Grimstad i 2014 etter å ha kjøpt lokaler på bryggekanten for 10,7 millioner kroner.

Denne eiendommen, Smith Petersens gate 2, ble solgt på nytt 23. oktober i år. Denne gangen for 9,1 millioner til Smith Petersens gate 4 AS, et selskap eid av Vidar Igland og Nils-Ivar Gundersen. Begge fra Grimstad.

Denne eiendommen er holdt utenfor hovedoppgjøret med litauerne. Verdiene tilfaller, ifølge gründeren, de tidligere eierne, og vil bli merkbar først på neste års ligning.

HER FÅR DU ALT OM SKATTELISTENE I AUST-AGDER 2017