annonse

Dette synes fysioterapeuten har vært det beste med jobben

Utvidet
Utvidet: Grimstad Klinikken begynte med Ivar Vatne (foran) i 1997. I dag er det fire fysio- og manuellterapeuter her. Ivar Vatne hadde sin siste arbeidsdag nylig, og Veronica Berg (til høyre) overtar praksisen hans. Her med resten av kollegene, Anne-Charlotte Fosse Hauge, Terje Roland og Richard Farsund, som er de øvrige terapeutene på klinikken. (Foto: )
Overtar
Overtar: Ivar Vatne ønsker Veronica Berg lykke til med praksisen. (Foto: )
Bevegelse
Bevegelse: De to mener bevegelse er bra for kroppen i en ellers stillesittende hverdag. På klinikken er det mye forskjellig treningsutstyr. (Foto: )
Her
Her: Grimstad Klinikken holder til i Meny-bygget i Bark Silas vei. (Foto: )

+ Ivar Vatne gir seg som fysioterapeut på Grimstad Klinikken og gir stafettpinnen videre til Veronica Berg. De to mener det er viktig å se hele mennesket for å finne roten til eventuell smerte i kroppen.

  • Camilla Hovstø

Manuellterapeut Ivar Vatne hadde sin siste arbeidsdag på Grimstad Klinikken på 70-årsdagen sin. Han har lang erfaring og praksis fra andre klinikker.

I 1990 flyttet han praksisen til Arendal og startet da nåværende AS, men han har vært i Grimstad de siste 21 årene.

Fra én til fire

Vatne startet opp Grimstad Fysioterapi AS i 1997. Etterhvert kjøpte manuellterapeutene Richard Farsund og Terje Roland seg inn. Praksisen ble flyttet til Meny-bygget i Bark Silas vei i 2014 og endret da navn til Grimstad Klinikken AS.

I august i år begynte fysioterapeut Anne-Charlotte Fosse Haug å jobbe der. Manuellterapeut Veronica Berg tar nå over Ivar Vatnes praksis som er knyttet opp mot allmenn fysioterapi.

– Siste arbeidsdag var hektisk og hyggelig, jeg fikk kake, sang og mange hyggelige hilsener, sier Vatne.

Å kunne være til nytte

Han har trivdes som fisken i vannet som manuellterapeut.

Manuellterapeuter er fysioterapeuter med videreutdanning i undersøkelse og behandling av plager relatert til muskel-, skjelett- og nervesystem.

– Det beste med jobben har vært pasientene, og det å kunne være til nytte for folk med store plager. Her har jeg prøvd å gjøre en god jobb etter beste evne. Noen ganger har jeg lyktes med det, men selvsagt ikke alltid, sier Ivar Vatne.

Veronica Berg og Ivar Vatne sier det er et bredt spekter av plager de hjelper folk med.

– Men er det noen plager som går igjen, som er vanligere enn andre?

– Det går mye i nakke, skuldre og rygg, sier Veronica Berg.

De jobber også mye med pasienter fra sykehuset, nyopererte og andre som skal følges opp via fastlegen eller kommunens tjenester.

– Vi har et viktig samarbeid med kommunale tjenester, sier Vatne.

De forteller at fysioterapien har endret seg med årene, til å få et mer helhetlig fokus.

– Vi løfter blikket og ser på andre faktorer som kan spille inn på smertene. Det er viktig å finne roten til problemet, og ikke kun drive med brannslokking av symptomene, sier Berg.

Hun nevner at søvnproblemer, stress, tanker, bekymringer, erfaringer, og hvordan man har det generelt vil kunne virke inn på smerteopplevelsen.

– Jeg er opptatt av å se hele mennesket. Jeg mener også det er viktig å selvstendiggjøre pasientene. Det handler om å skape mestringsfølelse, og dette er spesielt viktig ved langvarige plager. Derfor foretrekker jeg en aktiv tilnærming, og jobber også en del kognitivt med ulike mestringsstrategier, sier Berg.

Trygg på egen kropp

Hun er opptatt av å bidra til at flere blir trygge på egen kropp og trening, og blir oppgitt over all den misvisende helseinformasjon som står i media.

– Aviser og media skriver stadig om alt som er farlig for oss og alt vi må passe oss for. Slik skremselspropaganda gjør folk redde og unødig forsiktige. Folk må tørre å stole på kroppen sin, kroppen er sterk og tilpasningsdyktig. Vi skal ikke være redde for å bruke den, aktivitet og bevegelse er bra for oss.

– Har du noen eksempler?

– Ja, for eksempel myten om at man ikke skal løfte med krum rygg. Det er bare tull, ryggen er bygd for å kunne bøye seg, og det er kommet masse forskning som viser at det ikke er farlig å løfte med krum rygg i det hele tatt, i motsetning til hva man trodde før. Dersom man løfter veldig tungt uten å være vant til det, kan man selvfølgelig få litt vondt, men det betyr ikke at det er farlig. Ryggen tåler veldig mye, sier hun.

– En annen gjenganger i mediene er vel at det er farlig å sitte for lenge stille?

– Det er ikke farlig å sitte stille, men det kan jo være godt å få beveget litt på seg i løpet av en dag. Kroppen er glad i bevegelse, sier Berg.

– Kanskje kan du gjøre noen enkle øvelser på arbeidsplassen, eller gå deg en tur i lunchen. Hvis man har vondt er det bedre å ta litt pauser, enn å vente helt til man blir nødt å tygge smertestillende, legger Ivar Vatne til.

Nå trenger man ikke lenger henvisning fra lege for å gå til fysioterapeut. Vatne og Berg sier det ikke har påvirket deres arbeidssituasjon da det siden 2006 har vært direkte tilgang til manuellterapeuter.

– Direkte tilgang ansvarliggjør terapeuten i større grad og frigjør samtidig legen fra en del arbeid. Vatne mener det er gunstig at leger henviser pasienter de mener kan ha nytte av fysioterapi.

Han gir nå stafettpinnen over til Veronica Berg, og ønsker henne lykke til.

camilla@gat.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på gat.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse