annonse

Erik kan gjøre så du slipper å betale lisens

ALLE Kanaler
ALLE Kanaler: Erik Amlie fra SLIPPLISENS A/S lover at alle Tv-kanaler som finnes på nettet vil være tilgjengelige også med blokkert tuner. (Foto: Tore Svarverud)
MYE UTE
MYE UTE: Den vesle veska med verktøy er alt Erik Amlie trenger på sine oppdrag rundt om i Telemark. (Foto: )

+ Det er mulig å unngå NRK-lisensen, uten å kvitte seg helt med TV-en.

  • Tore Svarverud

Noen firmaer, som Slipplisens A/S, har spesialisert seg på det. De kommer hjem til deg og plomberer mottakeren.

NRK-lisensen er i år på 2970 kroner, fordelt på to terminer.

LES OGSÅ: 250.000 får inkassovarsel etter manglende lisensbetaling

TV, uten lisens

Du kan si opp også abonnementet på kabel-TV og bare se på TV over nett og spare mange tusen på det. Eller beholde abonnementet og streame dette på andre enheter. Muligheten er der ved at det ikke er kanalene som utløser lisens, men det å ha en «aktiv fjernsynsmottaker i bruk».

Med dette menes da en uplombert TV eller dekoder som inneholder en tuner, mens enheter som apple TV, android boxer, mobiltelefoner, chromecast med mer som ikke har tuner, faller utenfor. Det vil derfor være mulig å bytte ut dagens dekoder, og heller streame kanalene via apper på disse enhetene eller en plombert smart TV og likevel slippe lisens.

PÅ TV: Smekk fullt på VM-torget - igjen

Levedyktig

Bernt Bergum leder firmaet Slipplisens A/S. Det ble egentlig startet som en studentbedrift ved Universitetet i Agder, men viste seg å være levedyktig ute i det virkelige næringslivet også. Nå har han medarbeidere rundt om i landet, inklusive Erik Amlie i Telemark.

De siste ukene nå har det vært veldig hektisk, i og med at det var forfallsdato for lisensen. Men det er pågang av kunder hele året. Det er mest private, men også bedrifter.

– En husholdning betaler bare en lisens. Bedrifter må ut med en lisens for hvert TV-apparat de har. Så for dem kan det være mye å spare, sier Amlie.

Tidsmessig tar det vanligvis 10–20 minutter å plombere en TV, men det er modeller som kan ta bortimot 45 minutter. Prisen fastsettes da heller ikke hvor vanskelig jobben blir, men en geografisk fastpris med tanke på kjøreavstand uavhengig vanskelighet på TV. Vanlig pris i Grenland er 1.190 kroner.

Ser når de vil

– Vi har et kunder mellom 18–50 år. Dette da disse er såpass unge at de ikke er låst i sine TV-vaner, og heller vil se “hva de vil når de vil” og streamer mulighetene istedenfor å sette seg ned på faste tidspunkt.

Bergum har tro på at det vil være et marked for hans bedrift i flere år til.

Det har vært snakk om å endre NRK-lisensen til en medieavgift som ikke skal være direkte knyttet til TV-mottakeren. Men det er en politisk prosess som tar tid.

tore.svarverud@varden.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.